Shutterstock

Analyse Energie

Rally op de gasmarkt komt maar niet ten einde

14 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De opleving op de gasmarkt van vorige week zet onverminderd door.  Door de grotere LNG-vraag vraag uit Azië lijkt de Europese gasprijs op het moment structureel te stijgen. Maar ook de (her)opening van verschillende terminals zorgt voor opwaartse prijsdruk. Ondertussen lijken de volle Europese gasreserves niet voor rust te zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Woensdag 7 juni werd gas voor €26,33 verhandeld. Daarna steeg de gasprijs vrijwel heel de week. Op dinsdag 12 juni noteerde de TTF de hoogste prijs sinds 11 mei. Op die dag bereikte de TTF een stand van €34,58.

Vooral de LNG-markt stookt op het moment het vuur op de gasmarkt op. De LNG-importen uit de Verenigde Staten staan nog altijd op een laag niveau. Door het warme weer in Azië is de gasvraag van landen als China en Japan behoorlijk gestegen. Om stroom op te wekken voor airconditionings is in die landen op het moment namelijk extra gas nodig.

Daarnaast zorgt de herstart van het Noorse Equinor voor hogere prijzen. Sinds week 31 ligt de terminal door een lek in het koelsysteem stil, maar vanaf vandaag (woensdag 14 juni) zou de terminal de export moeten hervatten.  De heropening van de terminal zorgt ervoor dat Noorwegen meer gas op de wereldmarkt kan afzetten. Met het stilvallen van de LNG-terminal had Noorwegen geen andere keus dan extra gas afzetten op de Europese markt. Nu de terminal weer klaar wordt gemaakt voor gebruik moet Europa voor dat gas concurreren met andere kopers op de wereldmarkt.

Grotere importcapaciteit China
Bovendien ontstond dinsdag 13 juni extra opwaartse prijsdruk. Het Chinese Bejing Gas Group is namelijk gestart met tests van een nieuwe LNG-faciliteit in Noord China. Door de nieuwe importcapaciteit kan ruim 5 miljoen ton extra LNG importeren. Deze ontwikkeling is ongunstig voor de Europese leveringszekerheid. China is namelijk Europa's grootste concurrent op het gebied van LNG.

Recent wist China drie nieuwe termijncontracten voor 2 miljoen ton aan LNG vast te leggen. Met de extra capaciteit stelt China de leveringen van de termijncontracten definitief veilig. De uploadcapaciteit is namelijk weer groter dan de hoeveelheid gecontracteerd gas. Dit maakt het een stuk minder aannemelijk dat Europa in de toekomst overschotten uit China kan overnemen. Een flink risico voor de Europese gasmarkt, want in 2022 verliepen de Europese gasimporten zo voortvarend omdat Europa een hoop gas dat voor de Chinese markt bedoeld was veilig kon stellen.

Vulling gasreserves brengt weinig rust.
De goedgevuld gasreserves zorgen op het moment niet voor Neerwaartse prijsdruk. De vulling van de gasvoorraden gaat zeer voortvarend. Op het moment zijn de Europese gasreserves voor ruim 70% gevuld. Daarmee is de Europese Unie hard op weg om hun doel van een vulgraad van 90% op 1 november te halen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden