mark reinstein / Shutterstock.com

Nieuws Agribusiness

Bunge wereldspeler in granen na aankoop Viterra

13 Juni 2023 - Max van der Heijden

Graanhandelaren Bunge en Viterra gaan fuseren. Bunge koopt het in Rotterdam gezetelde Viterra, waardoor het bedrijf na de fusie ook Bunge blijft heten. De totale omzet van beide bedrijven is vergelijkbaar met concurrenten ADM en Cargill.

De overname van Viterra door Bunge is een deal van $18 miljard, die unaniem is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven. Het akkoord houdt in dat aandeelhouders van Viterra circa 65,6 miljoen aandelen van Bunge ter waarde van $6,2 miljard krijgen en circa 2 miljard in cash. Ook neemt Bunge $9,8 miljard van de schuld van Viterra over.

Als de fusie wordt goedgekeurd door de financiële autoriteiten komt Bunge qua financiën dichterbij concurrent ADM. Dat concern meldde een omzet van $102 miljard in 2022. De gecombineerde omzet van Bunge en Viterra bedroeg dat jaar meer dan $67 miljard. Wel is het de verwachting dat de financiële autoriteiten de deal met argusogen gaan bekijken. 

De hoop is dat de transactie in 2024 afgerond zal zijn. Dan blijft het nieuwe bedrijf opereren onder de naam Bunge en blijft Gregory heckmann, momenteel CEO bij Bunge aan de leiding. David Mattiske, CEO van Viterra, komt aan het roer te staan als co-CEO. Het nieuwe bedrijf wordt gevestigd in het Amerikaanse St. Louis, maar het hoofdkantoor van Viterra in Rotterdam blijft in gebruik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden