Shutterstock

Analyse Energie

Gasmarkt blijft turbulent door Noorse verstoringen

21 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De Europese gasmarkt was deze week weer erg turbulent. Omdat de verstoringen van de Noorse gasinfrastructuur langer aanhouden dan gepland, kreeg de gasprijs met stevige pieken te maken. Daarnaast blijft de Aziatische vraag naar LNG door de hogere temperaturen groot. Toch gaat het vullen van de Europese gasreserves nog altijd voortvarend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de week genomen blijft de gasprijs schommelen. Op woensdag 14 juni stond de TTF op €38,31 per megawattuur. Één dag later stond de gasprijs op de hoogste stand in drie maanden, met €41,15. Op maandag 19 juni was de gasprijs het laagst in een week tijd, bij een stand van €34,90.

Deze week zorgen verstoringen aan de Noorse gasinfrastructuur voor flink wat opwaartse prijsdruk. Op het moment is de Nyhamna-gasverwerkingsfaciliteit namelijk nog altijd inactief. Het gasveld had vorige week weer zijn productie moeten herzien, maar op 15 juni maakte eigenaar Shell bekend dat het onderhoud meer tijd vergt. Bij de schoonmaak van het koelsysteem werd namelijk waterstof aangetroffen. Door het nieuwe mankement ligt de lijn nog minimaal een maand stil. Of de deadline van 15 juli wel gehaald zal worden, is echter de vraag. Volgens Shell is het verhelpen van het mankement complex en kunnen overige werkzaamheden pas worden hervat als de verstoring aan het koelsysteem verholpen is. Als gevolg van het nieuws bereikte de TTF haar hoogste punt van de week.

Dit is een grote tegenvaller voor Europese gasimporteurs, aangezien Noorwegen de grootste leverancier van Europa is. Nyhamna verwerkt namelijk het gas van twee grote velden, het Ormen Lange- en Aasta Hansteen-veld. Samen leveren deze gasvelden bijna 80 miljoen kubieke meter gas per dag aan de Europese Unie. Dat is bijna 24% van de maximale Noorse exportcapaciteit van 340 kubieke meter.

Weer lijkt prijs verder op te drijven
Het warme weer blijft een van de belangrijkste reden voor de hogere gasprijs. Omdat de temperaturen in Azië en Europa tegelijk hoog uitvallen is de gasvraag op beide continenten op het moment hoog. Als gevolg hiervan is er stevige concurrentie voor de import van LNG. In Europa valt de temperatuur de komende weken iets lager uit. Over het algemeen worden temperaturen van rond de 24 graden verwacht. Azië is echter in de ban van een stevige hittegolf. De temperaturen in Beijing liggen bijvoorbeeld structureel boven de 34 graden. Meerdere dagen worden zelfs temperaturen van rond de 39 graden verwacht en een enkele dag wordt zelfs een temperatuur van 41 graden verwacht. Als deze weersverwachtingen uitkomen zal de Aziatische gasvraag de komende tijd verder toenemen, waardoor het voor Europa nog moeilijker wordt om LNG in te kopen.  

Vulling gasvoorraden gaat voortvarend
Ondanks de grotere Aziatische vraag naar vloeibaar gas en het lagere Noorse aanbod gaat het vullen van de Europese gasreserves nog altijd voortvarend. Volgens de laatste tussenstanden zijn de Europese gasreserves voor 74% gevuld. Daarmee is de Europese Unie alweer ruimschoots op de helft van haar vuldoelstelling van 90% op 1 november. De markt verwacht dan ook dat de Europese vuldoelen ruimschoots overtroffen zullen worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden