Shutterstock

Analyse Energie

Rally oliemarkt ruw verstoord

22 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week gestegen. Nadat de eerste stijging van de Amerikaanse productie van raffinaderijen in twee jaar tijd werd gemeten, leek er even spraken van een ware rally. De stijging werd echter ruw onderbroken door hoger dan verwachte Britse inflatiecijfers.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van Brent-olie staat op het hoogste punt sinds 24 juni. Op donderdag 15 juni werd Brent verhandeld voor $75,67 per vat. Daarna steeg de olieprijs (met pieken en dalen) tot de hoogste notering van de week van $77,12, op woensdag 21 april.

De stijging van de olieprijs was het directe gevolg van een hogere Amerikaanse olieprijs. Uit een rapport van de Amerikaanse overheid bleek namelijk dat Amerikaanse raffinaderijen voor het eerst in twee jaar tijd meer olie verwerken. De verwerking steeg tot 18,1 miljoen vaten per dag, een stijging van maar liefst 100.000 vaten. Daarmee blijft de productie van raffinaderijen nog altijd onder het piekniveau van 2019. In dat jaar bleef de productie net onder de 19 miljoen vaten per dag steken.

In de kiem gesmoord
De stijging van de olieprijs leek volgens analisten vanaf dinsdag 20 juni aan een rally bezig, maar werd ruw onderbroken door nieuwe Britse inflatiecijfers. Tegen de verwachtingen van de markt in bleef de Britse inflatie in mei 8,7%. Hoewel de inflatie over de recordhoogte van 11,1% heen is, is het nieuwe cijfer toch een grote tegenvaller. Analisten voorspelden namelijk dat de inflatie licht zou afnemen. Nu deze voorspelling niet is uitgekomen, blijkt de Britse inflatie wederom de hoogste van alle westerse economieën.

Volgens de markt liggen verdere renteverhogingen voor de hand. Op het moment is de Britse basisrente 4,5%. De markt verwacht dat nog meerdere verhogingen van 25 basispunten zullen volgen. Analisten lijken er gemiddeld gezien op te gokken dat de Britse rente aan het einde van het jaar op 5,25% uitkomt.

Overigens is de impact hiervan groter dan in andere landen. Omdat Britten hun hypotheken voor slechts een paar jaar financieren, komen veel Britten door hogere rente in de problemen. Mensen die de afgelopen jaren huizen tegen zeer gunstige rentes hebben gekocht, kunnen de huidige rentes namelijk niet betalen. In Groot-Brittannië wordt dan ook niet alleen de economie afgeremd doordat het moeilijker wordt om te lenen. De koopkracht van consumenten zelf wordt door de hogere rente geraakt.

Ondertussen loopt de dieselprijs nog altijd langzaam op. Op donderdag 15 juni noteerde de prijs van 100 liter diesel €110,85. Op maandag 19 dinsdag juni stond de dieselprijs op het hoogste punt van de week. Die dag werd voor grote partijen diesel van minimaal 4.000 liter €114,98 afgerekend. Volgens de laatst beschikbare notering (van dinsdag 20 juni) daalde de dieselprijs daarna licht tot €113,39.

Daarmee bereikt de dieselprijs de hoogste notering sinds 19 april. Toch zal de dieselprijs op korte termijn sterk stijgen. Op 1 juli worden de accijnzen namelijk weer verhoogd tot 52 cent, een stijging van bijna 10 cent ten opzichte van de huidige accijnzen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden