Shutterstock

Analyse Energie

Verdere stijging gasprijs blijft vooralsnog uit

28 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week met maar liefst 10% gedaald. De lagere gasprijs lijkt vooral een correctie op de prijspieken van de laatste twee weken. Paradoxaal genoeg zet een hogere Europese LNG-prijs de prijs op de TTF onder druk. Door een groter aanbod lijkt het negatieve sentiment dat de prijzen de afgelopen weken opdreef voorlopig van de markt.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs heeft deze week weer een flinke stap teruggezet. Op woensdag 21 juni werd gas voor €36,74 per megawattuur verhandeld. Daarna daalde de gasprijs tot maandag 26 juni. Op die dag bereikte de TTF een stand van €31,98. Daarna steeg de gasprijs licht tot €32,75, een daling van ruim 10%.

De dalende gasprijs is een directe reactie op de sterke stijging in juni. Tussen het hoogste en laagste punt van deze maand lag maar liefst 44% verschil. Op 1 juni was de notering van de TTF namelijk €23,10, maar ongeveer twee weken later, op 15 juni, was de gasprijs tot €41,15 gestegen. De stijging in deze periode werd onder meer veroorzaakt door verstoringen aan het Noorse gasnet. De grootste verstoring speelt rond de Nyhamna-gasverwerkingsfaciliteit. Omdat deze hub twee van de grootste Noorse gasvelden met de Europese markt verbindt, is de gastoevoer uit Noorwegen al met 25% gedaald. Inmiddels heeft de verstoring de basisprijs van gas behoorlijk verhoogd. Noorwegen is namelijk Europa's grootste leverancier van pijplijngas.

Tot overmaat van ramp steeg de Aziatische gasvraag hard terwijl het aanbod van pijplijngas in Europa stevig afnam. Door een hittegolf hebben verschillende Aziatische landen, waaronder China, meer gas nodig om hun gebouwen te koelen. Als gevolg hiervan bleek Europa niet meer te kunnen concurreren op de wereldwijde LNG-markt. Veel schepen die van plan waren hun LNG op de Europese markt af te zetten besloten om te varen richting Azië. Met name Duitsland heeft hier last van. Want tot nu toe ligt de gehele import van de drie Duitse LNG-terminals in juni lager dan de importen in de Eemshaven.

Gasprijzen keren markt
Inmiddels lijkt het tij te keren. Door de hogere Europese gasprijs is het weer aantrekkelijk om vloeibaar gas af te zetten op de Europese markt. Op het moment zijn de Europese en Aziatische prijzen voor LNG weer in evenwicht, waardoor er weer volop vloeibaar gas richting Europa komt. Paradoxaal genoeg lijkt de hogere LNG-prijs de Europese gasprijs op het moment vooral te drukken. Door het grotere aanbod lijkt het negatieve sentiment de markt namelijk niet langer te overheersen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden