Shutterstock

Analyse Energie

Rusland zet extra opwaartse druk op olieprijs

6 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs heeft deze week een stap naar boven gezet. Door lagere productietargets van zowel Saudi-Arabië als Rusland worden zorgen over het wereldwijde olieaanbod versterkt. Toch is er ook negatieve prijsdruk. Wederom blijkt de Chinese industrie namelijk gekrompen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van Brent-olie is vrijwel heel de week gestegen. Op donderdag 29 juni werd olie voor de laagste prijs van de week verhandeld, $74,51 per vat. Vooral op maandag 3 juli steeg de olieprijs hard, met $1,60. Het hoogste punt van de week bereikte de olieprijs op woensdag 5 juli. Op die dag werd olie voor $76,65 verhandeld.

De hogere olieprijs is het gevolg van zorgen over het aanbod. Op maandag 3 juli kondigde Saudi-Arabië aan lagere productietargets nog minimaal één maand in stand te laten. Vorige maand kondigde de golfstaat aan zijn targets met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Dit kwam nogal als een verrassing, aangezien Saudi-Arabië zijn targets normaal alleen in samenspraak met oliekartel OPEC aanpast. Initieel zouden de lagere productietargets alleen voor de maanden juni en juli gelden, maar met de verlenging blijft de output van Saudi-Arabië ook in augustus laag.

Kort na het bericht deed ook Rusland onverwachts een duit in het zakje. De Russische premier, Alexander Novak kondigde namelijk aan dat ook Rusland zijn olieproductie in augustus met 500.000 vaten per dag terugschroeft. Dit komt nogal als een verrassing. In juni besloot Rusland nog niet om de Saudische poging om de olieprijs te verhogen te ondersteunen. Tot nu toe werd aangenomen dat Rusland zo veel mogelijk oliedollars nodig heeft om de oorlog in Oekraïne te financieren. Nu lijkt het land toch te hebben besloten dat een verlaging van de targets gunstig uitpakt.

Ook de VS doet duit in het zakje
Ook de ontwikkelingen in de Verenigde Staten zorgen voor opwaartse prijsdruk. Volgens het Amerikaanse energieagentschap daalde de stand van de Amerikaanse olievoorraad met 4,38 miljoen vaten. Daarmee daalt de olievoorraad voor de tweede week op rij. Dit is een unicum, aangezien de olievoorraden in 2023 bijna elke week zijn toegenomen. Vorige week nam de omvang van de voorraden al met 2,40 miljoen vaten af.

Toch is er niet alleen sprake van opwaartse prijsdruk. Uit recente data van verschillende overheden blijkt dat de industrieën van vrijwel alle grote economieën op het moment krimpen. Met name China springt hierbij in het oog. Uit data van de Chinese overheid blijkt dat de PMI (purchasing managers index) van juni op 49 uitkomt. Als de PMI boven de 50 uitkomt, groeit een economie. Ligt de PMI lager, dan is er sprake van krimp. Met de PMI van 49 is er dus sprake van krimp. Toch is er een lichtpuntje. In mei was de PMI 48,8. Het lijkt er dus op dat de krimp van de Chinese industrie langzamer begint te verlopen.  

Door de verhoging van de accijnzen op 1 juli heeft de dieselprijs een flinke stap omhoog gezet. Op donderdag 29 juni werd diesel voor €110,97 per 100 liter verhandeld. Met het ingaan van de accijnzen bereikte de dieselprijs op de stand van €121,60. Daarna steeg de prijs nog licht. Op woensdag 5 juli werd diesel voor €121,98 verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden