Shutterstock

Analyse Energie

Voortvarend Noors onderhoud drukt gasprijs

12 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs daalt op het moment behoorlijk hard en blijkt een stuk minder volatiel dan voorgaande weken. Vooral voortvarend onderhoud aan verschillende Noorse gasvelden lijkt de prijs van gas te drukken. Daarnaast loopt de vulling van de Europese gasreserves nog altijd voor op de planning.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs maakte deze week vooral een beweging naar beneden. Op 5 juli stond de gasprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €34,37. Daarna daalde gasprijs met horten en stoten. Op dinsdag 11 juli noteerde gas voor het eerst sinds begin juni weer onder de €30. De TTF noteerde die dag €29,05.

De gasprijs lijkt vooral te dalen door voortvarende ontwikkelingen rond het onderhoud aan Noorse gasvelden. Sinds juni vindt allerlei onderhoud plaats aan verschillende Noorse gasvelden. Een groot deel van de werkzaamheden was gepland, maar helaas vonden ook een aantal spontane verstoringen plaats. Daarnaast blijkt veel onderhoud langer te duren dan gepland.

Voor het eerst in ruim een maand was er deze week eindelijk goed nieuws. Op het hoogtepunt van de verstoringen lag de toevoer uit het Scandinavische land 25% lager en werd er maar liefst 150 kuub minder Noors gas naar Europa geëxporteerd. Vorige week kwam daar weer 30 kuub van beschikbaar en ook deze week neemt de toevoer weer met 30 kuub toe. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco lijkt de eerste ronde van werkzaamheden in zicht te komen. De verwachting van analisten is dan ook dat de prijzen in juli een stuk minder volatiel zullen zijn. Als de eerste week een indicatie is, dan lijkt deze voorspelling uit te komen. De TTF had een duidelijke richting naar beneden en uitschieters naar boven blijven beperkt. Toch is het onderhoud nog niet volledig van de baan. Komende weken start namelijk weer nieuwe onderhoudsronde.

Reserves goed gevuld
Daarnaast loopt de vulling van de gasvoorraden nog altijd voortvarend. Volgens cijfers van de Nederlandse Gasunie van 10 juli zijn de gasreserves voor 81% gevuld. Daarmee loopt Nederland flink voor op de planning. De targets voor deze tijd van het jaar liggen op 68%. De verwachting is dat die vulling voorlopig gunstig blijft verlopen. Het weer zit namelijk behoorlijk mee. Volgens de laatste verwachtingen blijft het deze maand een aantal graden warmer dan gemiddeld. Analisten verwachten dat de productie van zonnestroom met 20% toeneemt, waardoor flink wat minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit.  

Ondertussen lijkt Europa nog altijd goed in staat om LNG op de wereldmarkt in te kopen. Het aantal LNG-schepen dat richting Europa gaat, is ondanks de grotere vraag vanuit China ongeveer gelijk aan vorig jaar.

Op het eerste oog lijkt ook de vulling van de reserves in Duitsland gunstig te verlopen. Toch is er niet alleen maar goed nieuws. De vulling per dag loopt namelijk steeds minder stabiel. Op het moment neemt de snelheid waarmee de gasreserves worden aangevuld met ongeveer tussen de 0,1 tot 0,3 procentpunten per dag toe.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden