Shutterstock

Analyse energie

Stroomprijs laag door vakantie en duurzame bron

18 Juli 2023 - Redactie Boerenbusiness

De vakantieperiode en een stabiele productie uit hernieuwbare bronnen hebben voor een kalme week gezorgd op de elektriciteitsmarkt. Er was genoeg aanbod met weinig vraag, dus aardig lagere prijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs viel vorige week laag uit. Op dinsdag 11 juli was de stand van de EPEX nog €96,81. Daarna viel de prijs consistent lager uit. Vooral in het weekend was elektriciteit goedkoop. Op zaterdag 15 juli stond de EPEX op €32,32 en op zondag 16 juli bereikte de elektriciteitsprijs zelfs een stand van €10,66. Ook maandag 17 juli bleef de elektriciteitsprijs relatief laag. Op die dag werd elektriciteit voor €59,07 verhandeld.

De productie van hernieuwbare energie blijft de elektriciteitsprijs drukken. Afgelopen week werd maar liefst 54,9% van alle elektriciteit door zon en wind opgewekt. Hoewel dit nog altijd een behoorlijk vermogen is, lag dit percentage vorige week hoger. Vorige week werd namelijk maar liefst 59,8% van alle elektriciteit door de twee groene bronnen opgewekt. Toch zorgt stroom uit hernieuwbare bronnen voor meer prijsdruk. Een verschil met vorige week is namelijk dat de productie zich minder concentreerde en zich dus beter verdeelde over de weken. Hoewel er flink wat uren met een negatieve stroomprijs waren, bleek afschakelen amper nodig. In totaal verloor de markt slechts voor 2 procentpunten aan groen vermogen. Als gevolg van de stabiele markt, werd de prijs op de EPEX heel de week vrijwel constant gedrukt.

Als gevolg van de lagere productie uit hernieuwbare bronnen was het aandeel aan gas in de elektriciteitsmix hoger. Vorige week werd nog 26,2% van alle elektriciteit door gas opgewekt. Deze week steeg dat percentage naar 30,3%. Dat de grotere afhankelijkheid van gas niet voor hogere prijzen zorgde, is het gevolg van een sterk dalende gasprijs. Door de snelle vulling van de gasreserves, voortvarende importen van LNG en grotere importvolumes uit Noorwegen daalt de gasprijs de laatste weken hard. Twee weken geleden (op maandag 4 juli) werd gas nog voor €35,41 verhandeld. Op vrijdag 14 juli lag de gasprijs 26,7% lager bij een stand van €25,96.

Vakantieperiode drukt elektriciteitsprijs
Overigens drukt niet alleen een groter aanbod de prijzen. Ook een lagere vraag zette de elektriciteitsprijs onder druk. Door de lagere temperaturen nam het verbruik van airco's af. Daarnaast is het duidelijk dat de vakantieperiode is begonnen. Dit drukt de stroomprijs op twee manieren. Aan de ene kant ligt de productie van de elektriciteit intensieve industrie lager, omdat minder mensen aan het werk zijn. Aan de andere kant valt ook het gebruik van consumenten lager uit. Omdat steeds meer Nederlanders naar het Zuiden van Europa afreizen daalt het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden