Shutterstock

Analyse Energie

Teleurstellende Chinese economie tekent olieprijs

20 Juli 2023 - Matthijs Bremer

Deze week daalde de olieprijs licht door zorgen over de Chinese economie. Toch is er ook opwaartse prijsdruk. De Chinese overheid staat namelijk op het punt om de economie te stimuleren en ondertussen zet Rusland de verlaging van olieproductie door. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is na de top van vorige week licht gecorrigeerd. Op vrijdag 14 juli stond de prijs van Brent-olie op het hoogste punt van de week met $81,64 per vat. Daarna daalde de prijs tot dinsdag 18 juli naar $78,15. Op woensdag 19 juli steeg de olieprijs weer licht tot $79,74.

{{dataviewSnapshot(52_1689830907)}}

Het negatieve sentiment op de oliemarkt lijkt vooral het gevolg van de stroef lopende Chinese economie. Deze week kwam naar buiten dat de economische groei in het tweede kwartaal van 2023 lager was dan verwacht. De Chinese economie groeide met slechts 6,3% vergeleken met het jaar ervoor. Daarmee haalt het Aziatische land de groeiverwachtingen van de markt van 7% niet. Op het eerste oog lijkt het resultaat nog altijd sterk, China lijkt namelijk redelijk op weg om zijn groeidoel van 5% te halen. Dit is echter behoorlijk misleidend. De economische groei lijkt namelijk snel in tempo af te nemen. In het eerste kwartaal groeide het Chinese bbp nog met 2,2%. In het tweede kwartaal daalde de groei tot 0,8%. Analisten verwachten dat de economie in het derde kwartaal terugvalt naar 0,5%. 

Einde van explosieve groei?
Over de vraag in hoeverre de Chinese economie zich op de middellange termijn weer weet te herpakken, lijken analisten verdeeld. Sommige analisten zien het negatief in en denken dat de Chinese economische groei permanent lager uit zal vallen. De sterke groei van de Chinese economie werd namelijk gedreven door de explosieve groei van de vastgoedmarkt. Maar liefst 25% van de Chinese economie bestaat traditioneel uit vastgoed. De Chinese economie is volgens verschillende economen zo volwassen geworden dat het groeipotentieel langzaam maar zeker het patroon van westerse economieën lijkt te volgen. 

Toch lijkt een deel van de markt er nog altijd op te vertrouwen dat de Chinese economie er bovenop komt. De Chinese overheid heeft namelijk aangegeven dat er meer maatregelen zullen volgen om de economie op te krikken. Zo heeft de Chinese centrale bank het percentage van het uitgeleende geld dat banken in kas moeten hebben met 25 basispunten verlaagd. Daarnaast heeft China de basisrente voor kortetermijnleningen met 10 basispunten verlaagd. De verwachting is dat op korte termijn verdere verlagingen volgen. 

Rusland verlaagt exporten
Niet alleen optimisme over nieuwe Chinese maatregelen zorgde deze week voor opwaardse prijsdruk. Rusland heeft namelijk aangekondigd zijn olie- export met 2,1 miljoen ton terug te schroeven. De verlaging ligt in lijn met de daling van 500.000 vaten per dag die Rusland eerder aankondigde. De aankondiging lijkt dan ook vooral de aankomende productiedaling te onderstrepen.

{{dataviewSnapshot(52_1689833850)}}

Ondertussen blijft de dieselprijs behoorlijk stabiel. Op donderdag 13 juli werd diesel voor €124,09 per 100 liter verhandeld. Op maandag 18 juli stond de dieselprijs op het laagste punt van de week, met €122,56. Op woensdag 19 juli was de dieselprijs gestegen tot €123,27.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox