Shutterstock

Analyse Energie

Gasmarkt blijft behoorlijk volatiel

26 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs heeft ondanks het voltooide Noorse onderhoud weer een flinke stap naar boven gezet. Vooral de hoge temperaturen in Zuid-Europa zorgen voor opwaartse prijsdruk. Daarnaast heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) zijn prognose voor het Europese gasverbruik wederom bijgesteld. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week behoorlijk gestegen. Op woensdag 19 juli bereikte de TTF een stand van €26,96 per megawattuur. Op dinsdag 25 juli stond de gasprijs een stuk hoger. Op die dag was de gasprijs maar liefst €31,20, een stijging van bijna 16%.

De stijging van de gasprijs is met name het gevolg van een grotere vraag naar elektriciteit uit fossiele bronnen. Door een lagere productie van hernieuwbare bronnen en grote vraag voor elektriciteit voor airco's vanwege de hitte in Zuid-Europa valt de Europese gasvraag op het moment relatief hoog uit.

Dat de stijging vergeleken met medio juni vooralsnog mee lijkt te vallen, komt vooral door de voortvarende werkzaamheden aan het Noorse gasnet. Het onderhoud aan de Nyhamna-gasfabriek dat in ongeveer 25% van de gasexporten richting Europa voorziet, is volledig voltooid. Toch staat er nog behoorlijk wat onderhoud op de planning. De verwachting is dan ook dat nieuwe verstoringen aan het Noorse gasnet in augustus weer voor opwaartse prijsdruk zorgt.

Rond begin augustus stroomt door het onderhoud 40 miljoen kuub minder Noors gas richting Europa. In augustus neemt dit verloren volume toe tot maar liefst 100 miljoen kuub per dag, met pieken tot maar liefst 174 miljoen kuub per dag. Dit is exclusief eventuele verstoringen op het Noorse gasnet.

Besparingen blijven groot
Daarnaast heeft het internationaal energieagentschap zijn prognose voor de Europese gasvraag over 2023 naar beneden bijgesteld. Het agentschap schat het Europese gasverbruik zo'n 7% lager dan in zijn vorige prognose in mei. Het is de tweede keer op rij dat het agentschap de prognose naar beneden aanpast. In mei werd de prognose al met 5% verlaagd.  

Opvallend is dat de lagere prijzen de besparingen niet in de weg lijken te zitten. Het agentschap verwacht dat het verbruik met 4% afneemt ten opzichte van 2023. Daartegenover staat dat het gasverbruik in de industrie licht zal herstellen. Het agentschap verwacht dat een verdere stabilisatie van de markt zal leiden tot een stijging van de vraag in 2024 van 1,5%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox