Nieuws Graan TA

Graan TA

26 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt maakte gisteren een pas op de plaats met een kleine neerwaartse correctie in Parijs en een plusje in Chicago. Uit het Zwarte Zee-gebied kwam weinig nieuws maar de schrik zit er nog goed in na de Russische aanvallen op de Oekraïense overslagfaciliteiten aan de Donau. Het laatste nieuws is dat een Roemeens schip beschadigd is geraakt tijdens de droneaanslag maandag. Verzekeraars nemen de polissen nog eens kritisch onder de loep en stellen de vraag of schepen in het gebied nog wel verzekerd kunnen worden. Russische media maakten gisteren bekend dat Poetin vrijdag een top met 17 Afrikaanse leiders zal houden over hoe de graanvoorziening voor Afrika verzekerd kan worden zonder de graandeal. Tarweopbrengsten in Rusland zijn goed en Moskou heeft er al vaker op gehint dat Rusland het verlies van graan uit Oekraïne kan opvangen.

Maïs deed een stapje terug gisteren. De stand van de maïs in de VS bleef in het Crop Progress rapport ongewijzigd en kreeg de markt dan ook niet echt in beweging. Argentinië heeft de regeling waarmee dollars tegen gunstige koers kunnen worden ingewisseld tegen peso's (circa 25% boven markt waarde) bij maïs export met een maand verlengd. Vandaag komen de nieuwe cijfers over de ethanolproductie bekend gemaakt. Verwacht wordt dat er minder maïs tot ethanol verwerkt wordt.

Ook handelaren in soja houden de ontwikkelingen op de oliemarkt nauwlettend in de gaten. Vandaag komen namelijk ook cijfers over de productie van biodiesel naar buiten. Verder zijn er de nodige speculaties over de kooplust van China. Het land heeft deze week al 4,5 miljoen bushel uit de VS vastgelegd en extra orders zouden spelers op de markt niet verbazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden