Shutterstock

Analyse Aardgas

Goedkoop of duur, Europa blijft gas kopen

2 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese gasmarkt heeft een zekere balans gevonden. De opslagen zijn voor deze tijd van het jaar goed gevuld en dat merken de Amerikaanse LNG-exporteurs. Daarnaast loopt de aanvoer van gas uit Noorwegen op rolletjes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van aardgas op de TTF was afgelopen week redelijk stabiel. Net onder de €30 per MWh lijkt de markt een evenwicht gevonden te hebben. De gasprijs is daarmee een stuk lager dan een jaar geleden toen de TTF rond de €200 stond en eind augustus zelfs opliep tot boven de €300 per MWh. Vergelijken we de huidige prijs met de periode voor de Russische invasie in Oekraïne dan is €30 per Mwh overigens nog steeds duur. Prijzen voor gas ruim onder de €10 per MWh in de zomerperiode liggen waarschijnlijk echt achter ons.

Noorwegen is in het gat gesprongen dat viel toen Russisch gas niet langer aan de EU werd geleverd. Ongeveer een kwart van de gasvraag van de EU wordt ingevuld door het Scandinavische land. Niet vreemd dus dat gepland en ongepland onderhoud in juli, waardoor er minder gas kon worden vervoerd, voor prijsschommelingen zorgde op de TTF. Nu de werkzaamheden grotendeels zijn afgerond komt de gasmarkt in rustiger vaarwater.

Verschuivingen in LNG
Wat natuurlijk ook een bijdrage levert aan stabiliteit op de markt is voldoende voorraad. De vulgraad van de Europese opslagen zit op circa 85% en dat is relatief hoog voor deze tijd van het jaar. Dat Europa al veel gas heeft vastgelegd is goed terug te zien in de LNG-exportcijfers uit de VS. In juli exporteerde Amerika 7,44 miljoen ton LNG, zo blijkt uit de data van Refinitiv. Van die totale export ging 43% naar Europa en 36% naar Azië. ter vergelijking: in juni ging nog 52% van de Amerikaanse LNG naar Europa en 20% naar Azië. Europa importeerde afgelopen juli de kleinste hoeveelheid LNG uit de VS, terwijl de export naar Azië juist naar het hoogste niveau in achttien maanden steeg. Per saldo bleef de Amerikaanse export daardoor op niveau

Europa en Azië hebben een nog al verschillende inkoopstrategie volgens sommige analisten. Europa heeft de zeer volatiele markt van de laatste twee jaar nog vers in het geheugen en is hoe dan ook koper. Alles om te voorkomen dat we zonder gas komen te zitten. Aziatische kopers nemen een iets afwachtende houding aan en slaan pas hun slag als de spotprijzen voor LNG een dipje laten zien. Let wel: een klein dipje. Het gaat slechts om centen tot hooguit dollars per mmBTU voor LNG op de spotmarkt. Vooral India koopt alleen als het betaalbaar is. Verschillende landen in Azië hebben die luxe ook omdat ze al een redelijk basis hebben met vaste langjarige contracten. De EU had die langdurige overeenkomsten voor gas ook, maar daar was Rusland de belangrijkste leverancier. En dat is natuurlijk anders verlopen dan dat we hadden voorzien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox