Nieuws Graan TA

Graan TA

8 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Onrust in het Zwarte Zeegebied geeft de tarwenotering steun. De export van Oekraïne over de Zwarte Zee is sinds de beëindiging van de graandeal zeer lastig en met de aanval op een Russische olietanker krabben verzekeraar zich achter de oren over de risico's in het Russische deel van de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Ongeveer 70% van de Russische graanexport loopt via deze route. Verhoging van de transportkosten en reders die niet langer in het gebied willen varen, hebben dan ook direct grote gevolgen voor de Russische export.

Soja stond afgelopen handelssessie onder druk. Voor een deel komt dat door gunstig weer in de VS waardoor het gewas zich goed ontwikkelt. Palmolie zakt naar de laagste prijs in zes weken en dat trekt soja, waar een vergelijkbare olie uit wordt gewonnen, mee. Positief nieuws voor de sojamarkt in de VS is een nieuwe order van 132.000 ton.

Maïs zit tussen tarwe en soja in. Net als soja profiteert maïs in de VS ook van relatief goed groeizaam weer. De risico's verbonden aan vervoer over de Zwarte Zee geven de markt steun. Een meevaller voor de maïshandel kwam uit Mexico dat circa 250.000 ton maïs in de VS kocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden