Shutterstock

Analyse Aardgas

Goedkoop gas gaat Europa aan neus voorbij

9 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In een jaar tijd kan veel veranderen. Waar vorig jaar de gasmarkt op zijn kop stond is de rust nu een heel eind terug gekeerd. Enkele Amerikaanse analisten spreken zelfs al over een kwakkelende markt. De rol van gas is in de energiemarkt nog lang niet uitgespeeld volgens een grote Amerikaanse oliemaatschappij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering op de TTF klimt de laatste dagen toch weer wat op. Eerder deze week dook de prijs nog onder de €30 per MWh. Vandaag (woensdag 9 augustus) staat de TTF op €32,60 per MWh. Vergeleken met vorig jaar valt het overigens nog alleszins mee met de gasprijs. Toen stond de TTF namelijk ruim boven de €200 per MWh.

Onderhoudswerkzaamheden zowel gepland als niet gepland aan de productie- en transportfaciliteiten voor aardgas van Noorwegen bepalen in grote mate de stemming op de Europese gasmarkt. Op het moment loopt de aanvoer redelijk soepel en dat brengt een zekere mate van rust op de gasmarkt.

Volle opslag
In de EU hebben we wel wat opgestoken van de schaarste waar de gasmarkt vorig jaar deze tijd mee te kampen had. De Europese gasopslagen zijn namelijk zeer goed gevuld vergeleken met vorige jaar. De vulgraad zit nu op circa 87%. Ter vergelijking: in de voorgaande tien jaar zat de vulgraad rond deze tijd op 71%. Voor een deel komt dat door de hoge prijzen afgelopen winter waardoor er minder gas gebruikt is. Ook hebben Europese importeurs verschillende noodgrepen uitgehaald en tegen de hoofdprijs LNG op de wereldmarkt hebben gekocht. De eindvoorraad na de winter was daardoor relatief groot na het winterseizoen. Omdat de Europese gasvoorraad relatief groot is neemt de vraag naar LNG op de wereldmarkt wat af en zakt de prijs. Amerikaanse analisten hebben het zelfs al over een kwakkelende markt met prijzen die rond kostprijs liggen. Het zijn vooral de Aziatische kopers die daar nu van kunnen profiteren.

Het olie- en gasbedrijf ExxonMobil blijft echter vertrouwen houden in LNG op de langere termijn, zo vertelt Andrew Barry vice-president en verantwoordelijk voor LNG divisie van ExxonMobile tegen Nikkei Asia. Het bedrijf wil de capaciteit in LNG verdubbelen naar meer dan 40 miljoen ton in 2030. Gas is relatief schoon vergeleken met steenkool of andere fossiele brandstoffen en Barry verwacht dat de vraag naar LNG vanuit Azië en Europa groeit door de oorlog in Oekraïne.

Energiezekerheid staat weer vol in de aandacht. De groei in de gasdivisie wil Exxon realiseren onder andere te participeren in projecten in Qatar, Mozambique en Papoea-Nieuw-Guinea. Ook wil de Amerikaanse oliereus samen met staatoliebedrijf Qatar Energy LNG-fabrieken in Texas en Qatar bouwen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden