Shutterstock

Analyse Energie

Australische LNG blijft plaaggeest stroommarkt

22 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De stijging  van de koers op de elektriciteitsmarkt, die twee weken terug is ingezet, zet door. Vooral lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen duwen de elektriciteitsprijs omhoog. Al helpt de relatief hoge gasprijs in deze periode zeker niet. Daarbij komen de stakingen op Australische LNG-terminals steeds dichterbij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs ligt ook deze week weer hoger. Op dinsdag 16 augustus werd elektriciteit voor €91,85 verhandeld. Daarna steeg de prijs van stroom drie dagen tot boven de €100. In het weekend daalde de prijs. Op zaterdag 19 augustus noteerde de gasprijs de laagste stand van de week. De handelsprijs was op dat moment €81,01. Op maandag 21 augustus steeg de prijs tot het hoogste punt van de week, bij een stand van €117,78.

De stijging toont maar weer eens aan hoezeer de afhankelijkheid van hernieuwbare energie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is toegenomen. De voornaamste oorzaak voor het hoge elektriciteitstarief is een relatief laag rendement uit hernieuwbare bronnen. Een combinatie van regen en weinig wind zorgde voor relatief ongunstige omstandigheden vergeleken met de rest van de zomer. In totaal werd er 24,8% aan zonne-energie en 16,4% aan windenergie opgewekt. Daarmee komt het vermogen dat vrijwel gratis wordt opgewekt rond de 41,2% uit. Eerder deze zomer waren percentages van tussen de 60% en 70% niet ongebruikelijk.

Australische stakingsdreiging zet door
Als gevolg van de lagere hernieuwbare opbrengsten werd maar liefst 43% van alle elektriciteit door gascentrales opgewekt. Door het hoge gasverbruik duwt de gasmarkt de elektriciteitsprijs flink omhoog. Signalen van massale stakingen in de Australische LNG-sector worden alleen maar sterker. Inmiddels zijn de gesprekken tussen Woodside Energy Group en vakbonden geklapt. Als gevolg van de mislukte onderhandelingen worden stakingen aan het begin van de maand september verwacht. Ook bij de concurrent Chevron komen stakingen met de dag dichterbij. Medewerkers van dat bedrijf staan voor een stemming of zij willen gaan staken.

Eventuele stakingen bij beide bedrijven hebben grote gevolgen voor de Europese gasmarkt. Samen zijn de bedrijven verantwoordelijk van 10% van de wereldwijde LNG-afzet. Hoewel Australië het vloeibare gas vooral op de Aziatische markt afzet, stijgen ook Europese gasprijzen flink wanneer de Australische infrastructuur stilvalt. Dat Europa hoofdzakelijk aangewezen blijft op de dagmarkt, maakt het continent kwetsbaar. Om de continuïteit van de LNG-leveringen te garanderen, moeten EU-landen mee in de hogere Aziatische LNG-prijzen. Afhankelijk van het nieuws over de stakingen fluctueert de gasprijs ongeveer tussen de €35 en €40. Daarmee lijkt het basisniveau van de gasprijs voorlopig hoger te blijven. Eind juli en begin augustus lag de gasprijs tussen de €25 en €32.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden