Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt optimistischer over China en VS

31 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week licht gestegen. Door nieuwe economische data is het sentiment over de wereldeconomie op het moment namelijk wat positiever. Toch lijkt de markt te verwachten dat het aanbod voorlopig niet stijgt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is na de daling van vorige week naar boven gecorrigeerd. Op donderdag 24 augustus noteerde Brent-olie $82,92. Op het moment van schrijven staat de olieprijs ruim $2 hoger, op $85,35.

De prijs van aardolie steeg mild na wisselende economische data. De Chinese economie kromp in augustus voor de vijfde maand op rij. Toch lijkt er weer optimisme over de Chinese markt te ontstaan. De krimp van de economie lijkt namelijk een af te vlakken. De Purchasing Managers' Index (PMI) van China steeg in die maand van 49,3 naar 49,7. Een PMI van boven de 50 betekent dat een economie groeit. Valt een PMI onder die waarde, dan krimpt de economie. Het is nog altijd wat te vroeg om van een keerpunt te spreken Toch lijkt het vertrouwen van de markt toegenomen. De verwachting was namelijk dat Chinese markt wederom sterker zou krimpen dan de maand ervoor. Nu de krimp afneemt lijkt het mogelijk dat de markt weer naar groei omslaat. Zelfs een lichte groei in het derde kwartaal is volgens analisten niet meer uitgesloten.

Op het eerste oog is het sentiment over de economie van de Verenigde Staten een stuk minder optimistisch. Uit nieuwe data blijkt namelijk dat het Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal minder snel is gegroeid dan verwacht. Het bbp steeg met 2,1% terwijl de prognose een groei van 2,4%. Toch zijn de ondertonen in de nieuwe data positief. Het strenge rentebeleid van Amerikaanse Centrale Bank (Fed) lijkt zijn vruchten af te werpen. De inflatie is verder afgenomen en de groeiverwachtingen voor de tweede helft van 2023 zijn overwegend gunstig.

Druk op aanbod
Het optimisme lijkt te worden bevestigd door Amerikaanse data over de oliereserves. Uit data van het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) blijkt dat de Amerikaanse oliereserves in private handen sterker zijn gedaald dan verwacht. Uit polls van Reuters blijkt dat de markt verwachtte dat de voorraden vorige week met 3,3 miljoen vaten zouden afnemen. Uit de nieuwe data blijkt echter dat de olievoorraden met maar liefst 10,6 miljoen vaten zijn gedaald. De sterkere afname is het gevolg van een groter verbruik en een afname van de importen. In totaal namen importen met ruim 4,1 miljoen vaten af. Daarnaast steeg het verbruikt met ongeveer 8,7 miljoen vaten, terwijl de landelijke productie met 12,8 miljoen vaten per dag ongewijzigd blijft.

Daarnaast doen er geruchten de ronde dat Rusland en Saudi-Arabië hun lagere productietargets handhaven. Dit blijkt uit een enquête van Reuters. Sinds juli heeft Saudi-Arabië hun productie met 1 miljoen vaten per dag verlaagd. In augustus besloot Rusland de Saudische productiedaling te ondersteunen met een verlaging van 500.000 vaten per dag.

{{dataviewSnapshot(52_1693463140)}}

De dieselprijs steeg deze week lichter dan de olieprijs. Op donderdag 24 augustus werd diesel voor €137,25 per 100 liter verhandeld. Tot maandag 28 augustus steeg de prijs van diesel tot €141,13. Daarna kwam de dieselprijs onder druk te staan, waardoor de notering daalde tot €138,68.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox