Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Olie

De rol van diesel is nog niet uitgespeeld volgens Exxon

21 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De centrale banken hebben bijna meer invloed op de oliemarkt dan de Opec, zou je denken nadat de markt fel reageerde op het rentebesluit van de Fed. Toch moeten we de invloed van productiebeperkingen zeker ook niet uitvlakken. Exxon blijft ondertussen vertrouwen houden in de markt voor brandstoffen. De vraag naar benzine en diesel zal de komende jaren verder groeien volgens de oliereus.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag 18 september piekte de prijs van ruwe Brent-olie op $94,43 per vat. Dat was de hoogste koers in tien maanden. De laatste dagen heeft de olieprijs echter weer voorzichtige stapjes terug gedaan. Tijdens het schrijven staat Brent op $93 per vat.

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed wordt door veel analisten genoemd als reden voor de kleine daling in de olieprijs. De Fed houdt de rente onveranderd, maar dat wordt gezien als 'hawkish pause', een tijdelijk onderbreking van het agressieve rentebeleid. Renteverhogingen later in het jaar waarop de Fed voorsorteert, zouden een rem kunnen zetten op de economische groei en daarmee de vraag naar olie.

Nieuws dat de olievoorraden in de VS wat geslonken zijn, kreeg nauwelijks vat op de markt. Amerika heeft deels uit de voorraden geput om extra ruwe olie af te zetten op de wereldmarkt. Dat is een signaal volgens sommige analisten dat de wereldvraag naar olie stevig is. De daling in de voorraad destillaten zoals benzine en diesel wordt gezien als teken dat de Amerikaanse economie het beter doet dan verwacht. Hier speelt overigens ook mee dat Amerikaanse raffinaderijen de productie in de herfst afschalen voor gepland onderhoud.

Olie kan nog veel verder stijgen
Zakenbank JP Morgan waarschuwt dat de Brent-olie kan stijgen naar $120 per vat. De markt is op het moment al krap en de bank verwacht dat de productiebeperkingen de prijs verder op kunnen drijven. Saoedi-Arabië en Rusland zijn de drijvende kracht achter de prijsrally van de afgelopen maanden volgens JP Morgan. Aan de hogere olieprijs zit wel een flink risico. Energie in het algemeen en olie in het bijzonder zijn een belangrijke oorzaak voor de hoge inflatie. Dat zet een rem op de economische groei en noopt centrale banken tot agressief rentebeleid.

De Europese Unie is hier mogelijk nog gevoeliger voor dan andere delen van de wereld. De EU zet vol in op vergroening, maar bij het veiligstellen van voldoende betaalbare energie blijft het nog wel erg: iedere lidstaat voor zich. Dat is vooral zichtbaar bij gas, maar bij olie is het niet heel veel anders volgens sommige analisten. Grootmachten als de VS en China voeren wat dat betreft een meer gestructureerd beleid.

Benzine en diesel blijven belangrijk
Je zou bijna denken dat de rol van diesel een heel eind uitgespeeld is. Daar denken ze bij Exxon Mobile anders over. Het bedrijf verwacht dat de omzet van brandstoffen en chemische producten verder kan groeien naar $16 miljard in 2027. Dat is circa $4 miljard boven het huidige niveau. Richting het einde van dit decennium verwacht een van de grootste olieconcerns van de wereld dat de vraag naar benzine zal pieken. Dat is jaren later dan in de voorspellingen van andere organisaties. De brandstoffen- en chemiedivisies van Exxon zijn overigens samengevoegd om snel te kunnen schakelen, net naar in welk segment de marges het best zijn.

De dieselprijs volgt de ruwe olie niet helemaal deze week. Diesel steeg vorige week al naar bijna €150 per 100 liter. De laatste dagen is de prijs echter weer iets gezakt naar €145. Dat zijn prijzen die we sinds november vorig jaar niet meer hebben gezien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden