Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Aantal Nederlandse boeren met energieopslag stijgt

9 Oktober 2023

"Het is een relatief nieuwe ontwikkeling, maar door de netcongestie gaat het ineens erg hard," zegt Martin Valentijn, directeur bij Energy Shift. Eerder verkocht het bedrijf, zoals de naam al zegt, puur zonnepaneleninstallaties voor agrarische ondernemers. Valentijn: "Er zijn steeds meer mogelijkheden, we zouden de boer tekort doen als we alleen zonnepanelen adviseren."

En daarom verkopen ze de laatste jaren steeds meer energieopslagsystemen. Hoe zit dat precies? Valentijn legt het uit: "Veel ondernemers hebben te maken met de negatieve gevolgen van netcongestie (er is soms zoveel elektriciteit dat het net het niet aan kan). Ze kunnen bijvoorbeeld geen aansluiting meer krijgen, of krijgen te maken met negatieve stroomprijzen."

Verdienmodel
De oplossing volgens de zonne-energiespecialist is een combinatie van drie dingen:

  1. Zelf energie opwekken
  2. Energie opslaan
  3. Handelen met energie

Valentijn: "Door deze drie dingen te combineren ontlast je het stroomnet en realiseer je tegelijkertijd een interessant extra verdienmodel voor je onderneming."

3 x 80 Ampère aansluiting
Ook voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting is energieopslag interessant aan het worden. Wel is het verstandig om de aansluiting te vergroten naar de grootste kleinverbruikersaansluiting, namelijk die van 3 x 80 Ampère. Daarmee kan er zoveel mogelijk stroom door de aansluiting heen, wat betekent dat je meer mogelijkheden hebt om op de juiste momenten energie in te kopen of te verkopen.

Zonnepanelen
Een aantal jaar geleden werd er geadviseerd om precies voldoende zonnepanelen te installeren om je eigen jaarverbruik mee op te wekken. Dat is nu wel verleden tijd. Want hoe meer stroom je opwekt, hoe meer stroom je hebt om mee te handelen, en daar zit het verdienmodel in.

Energieopslag
Gemiddeld genomen is een energieopslag systeem van 150 kWh voldoende. Maar meer of minder kan ook. Je gaat er vanuit dat je de accu dagelijks vollaadt en weer ontlaadt. Het is een buffer om zelf te gebruiken en om ermee te handelen. Een accu is niet interessant om energie lange tijd – zoals weken of maanden – in op te slaan.

Slim Energie Management Systeem (S-EMS)
Valentijn: "Wij verkopen bij onze energieopslagsystemen een extra intelligent Energie Management Systeem." Het is een upgrade op de standaard EMS die normaal gesproken bij accu's wordt geleverd. "Met ons uitgebreide S-EMS gaat het systeem volautomatisch en op basis van weersvoorspellingen en stroomprijzen bepalen wanneer stroom opgeslagen, ingekocht of verkocht moet worden."

Meer informatie
Op de website van Energy Shift is meer informatie over energieopslag en de voordelen ervan te vinden. Ontdek hier de verschillende accu's of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden