Shutterstock

Analyse Energie

Hernieuwbare bronnen drukken elektriciteitprijs

10 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Hernieuwbare bronnen hadden weer duidelijk hun effect op de elektriciteitsmarkt. Door verschillende verstoringen aan het gasnet ging de koers op de termijnmarkt voor aardgas (TTF) deze week weer omhoog. Opvallend genoeg ging de prijs van elektriciteit deze week omlaag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs had deze week duidelijke pieken naar beneden. Dinsdag 3 oktober werd stroom voor €67,85 per megawattuur verhandeld. Daarna schommelde de elektriciteitsprijs behoorlijk op en neer. Op woensdag 5 oktober stond de stroomprijs op het hoogste punt bij een stand van €100,46. In het weekend daalde de prijs stevig tot €49,54 op zondag 7 oktober. Op maandag 9 oktober werd elektriciteit voor €93,23 per megawattuur verhandeld.

De productie uit hernieuwbare bronnen heeft duidelijk effect op de elektriciteitsprijs. De afgelopen dagen fluctueerde het weer constant tussen herfstweer en zwoel nazomerweer en dat leverde behoorlijk wat prijsdruk op. Vooral stevige wind droeg zijn steentje bij. Over de hele week genomen werd 36,5% van alle stroom door windturbines opgewekt. Daar kwam nog 16,7% aan zonnestroom bovenop. Vrijwel heel de week gaven zowel wind- als zonne-energie een stabiele basis onder een lagere elektriciteitsprijs. Op de dagen dat de elektriciteitsprijs laag is, zie je duidelijke pieken in de productie. Met uitzondering van zondag. Die dag stond in het teken van een duidelijke piek in de productie van zonne-energie en een lage vraag vanuit het bedrijfsleven door de gesloten kantoren en fabrieken.

Gasprijs stijgt enorm
Door de grote productie uit hernieuwbare bronnen werd slechts 25,4% van de elektriciteit door gascentrales opgewekt. Dat bleek ook deze week weer een cruciale factor. Vorige week leken de grootste problemen op de gasmarkt voorlopig opgelost. Chevron en de Australische vakbonden kondigde aan dat een deal over de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers min of meer rond was, waardoor druk op de LNG-markt werd voorkomen. Ook de Noorse gastoevoer stond op het punt te herstellen.

Donderdag 5 oktober bleek de rust echter weer ver te zoeken. Tussen vrijdag 5 en maandag 9 oktober steeg de gasprijs van €36,21 tot €42,05 De al zo broze Europese gasvoorziening kreeg weer een klap te verwerken. Finland en Estland hebben namelijk een gat ontdekt in de Balticconnector-pijplijn. Door de pijplijn wordt gemiddeld gezien zo'n 30 gig wattuur aan gas van Finland naar Estland geëxporteerd. Volgens provider gasgrid duurt het waarschijnlijk maanden tot de werkzaamheden zijn afgerond.

Van toezeggingen af komen
Daarnaast lijkt de Australische LNG-soap, die de gasmarkt al maanden in zijn greep houdt, nog steeds niet ten einde. Twee weken gelden kondigden Chevron en de Australische vakbonden een akkoord aan. Daarmee leek er een einde te komen aan de stakingen die maximaal 7% van de internationale LNG-productie bedreigden. Vrijdag 6 november kondigden de bonden alsnog aan niet akkoord te gaan met de voorwaarden en de acties voort te zetten. De vakbonden beschuldigen Chevron ervan dat het olie- en gasconcern bij het afronden van de deal van meerdere toezeggingen af probeert te komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden