Aan Tafel

Nieuws Agribusiness

Aan Tafel! wil kloof tussen stad en platteland dichten

16 Oktober 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

'Beeldvorming door de media: polariserend of verbindend?' of: 'halvering van de veestapel: must of utopie?' Zomaar twee onderwerpen waarover tafelgasten met elkaar in gesprek kunnen gaan. Vandaag, op Wereldvoedseldag, lanceert Stichting Aan Tafel! een website en een meerjarige campagne om de kloof tussen stad en platteland te dichten.

Wim Groot Koerkamp die de dagelijkse leiding bij Aan Tafel! heeft, is medeoprichter van de BoerBurgerBeweging. Voorzitter Robert Veldhuis stond daar twee jaar geleden op de lijst. En secretaris Karin van der Toorn was CDA-Statenlid voor Overijssel. Maar Aan Tafel! heeft geen politieke ambities en heeft ook niets met BBB te maken, benadrukt Groot Koerkamp tegenover Foodbusiness. Ze zijn ook géén belangenbehartiger en géén actiegroep, staat op de website. Wat dan wel? Groot Koerkamp: "Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk die een dialoog tussen stad en platteland op gang wil brengen, polarisatie willen stoppen en wil verbinden."

Tafelgesprekken
Dit wil de stichting doen door tafelgesprekken te organiseren tussen twee mensen met (ogenschijnlijk) tegenstrijdige meningen, die zonder gesprekleider in gesprek gaan en evenveel spreektijd krijgen. Het gesprek wordt opgenomen en beide sprekers worden vooraf in de eigen omgeving op beeld vastgelegd. Aan het eind van het gesprek kunnen de gasten kiezen of ze nog met elkaar uit eten willen. Ook dat wordt gefilmd. Via de website kunnen mensen zich opgeven voor een gesprek en een gewenste gesprekspartner opgeven. Aan Tafel! heeft zelf al verschillende combinaties in beeld, laat Groot Koerkamp weten. "We willen voor de verkiezingen van 22 november een eerste gesprek, bijvoorbeeld over beeldvorming door de media: is die polariserend of verbindend of& halvering van de veestapel: must of utopie? Het hangt ook af van de tafelgasten die de moed hebben."

De onderwerpen zijn allemaal voedselgerelateerd. "Aan tafel is ook de kreet als er gegeten gaat worden. Wij willen juist vanuit voedsel de verbinding maken. Het vormt ook daadwerkelijk de verbinding tussen stad en platteland, en aan tafel vinden de beste gesprekken plaats", aldus Groot Koerkamp. De kans bestaat dat mensen niet nader tot elkaar komen, geeft hij toe. "Mensen kunnen agree to disagree, maar wij zijn er heel optimistisch over dat er heel mooie gesprekken uitkomen."

Samenwerken
Aan Tafel! wil samenwerken met bestaande agrarische initiatieven, zoals Agractie, Team Agro NL en Boer Bewust. De focus van het initiatief ligt niet alleen op de primaire sector, maar de hele keten. "Wat de foodsector eraan heeft? Dat je meer begrip kweekt wat nodig is om voedsel in Nederland en wereldwijd te produceren. Heel veel meningen zijn gebaseerd op emoties, terwijl kennis ontbeert. Wij willen wetenschap een rol geven."

Naast de gesprekken zijn er ook twee presentatoren, waarbij eentje staat voor de stad en de ander voor het platteland. Zij bezoeken innovaties en trends op het platteland en in de stad. Groot Koerkamp ziet daarbij ook een rol weggelegd voor samenwerking met bijvoorbeeld retailers of producenten van innovaties. Verder moet de financiering komen uit donaties en bijdragen uit de agribusiness.

Omroep
De stichting heeft ook de ambitie om een omroep te stichten, waar de tafelgesprekken ook worden uitgezonden. Daarvoor zijn 50.000 leden nodig die jaarlijks €8,50 betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 16 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906369/aan-tafel-wil-kloof-tussen-stad-en-platteland-dichten]Aan Tafel! wil kloof tussen stad en platteland dichten[/url]
Voor de vertegenwoordiger van het platteland die innovaties bezoekt is het belangrijk dat hij/zij de waarheid spreekt. Vooral voorlopig niet via WUR inbreng tenzij mw Sjoukje durft te erklaren dat er ook eerlijke wetenschappers werken en niet alleen … Experts…….Insectenvreters….
.Zandhagedis-tellers….…
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden