Shutterstock

Analyse Energie

Oorlog in Israël zorgt voor spanning op oliemarkt

19 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De oorlog in Israël houdt de olieprijs nog altijd in zijn greep. De angst voor een olieboycot zorgde deze week voor een flinke stijging van de olieprijs. Daarnaast zijn de olievoorraden in de Verenigde Staten gegroeid en verlicht de Verenigde Staten de sancties op Venezolaanse olie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de prijsval van begin oktober stijgt de olieprijs weer consistent. Donderdag 12 oktober stond de olieprijs op de laagste stand van de week. Die dag noteerde de Brent-benchmark $86. Tot woensdag 18 oktober steeg de olieprijs met 6,4% tot $91,50.

De oorlog in het Midden-Oosten houdt de olieprijs wederom in zijn greep. Deze week. De stijgende prijs was onder meer het gevolg van een Iraanse oproep voor een olie-embargo. Even leefde de vrees dat de geschiedenis van 1973 zich zou herhalen. Als reactie op de Jom Kipoer- oorlog draaide OPEC de oliekraan dicht voor westerse landen, waardoor grootschalige tekorten ontstonden. Inmiddels blijkt de geschiedenis niet te rijmen. Donderdagochtend (19 november) kwam via een anonieme bron van Reuters naar buiten dat OPEC niets voelt voor een boycot. Daarnaast neemt het aanbod van Russische olie af. Anonieme bronnen van Reuters melden dat de olie-exporten in de havens van het westen van het land met zo'n 300.000 vaten per dag zijn gedaald.

Verenigde Staten
Daar staat tegenover dat de Verenigde Staten hun sancties op Venezolaanse energie definitief afbouwt. Eerder deze zomer kondigde President Joe Biden aan de sancties op Venezuela te willen verlichten als de regering en oppositie een overeenkomst bereiken over vrije verkiezingen. Als de huidige plannend doorgaan zal de Amerikaanse regering op korte termijn vergunningen afgeven voor de importen van Venezolaanse olie. Op deze manier lijkt de regering Biden het Amerikaanse olieaanbod te willen verhogen.

Het is maar de vraag in hoeverre dit een oplossing voor de lange termijn blijkt. De republikeinen verzetten zich tegen de verlichting van de sancties. De partij ziet het nieuwe beleid vooral als het pamperen van een vijandig regime en ontkennen dat de olieprijs substantieel door het extra aanbod zal worden beïnvloed. De republikeinen beschuldigen Biden ervan het regime van president Maduro in stand te houden door de staatskas van het land te spekken. Herstel van de strenge sancties ligt bij republikeins succes in de aankomende Amerikaanse verkiezingen dus voor de hand.

Overigens was de hogere prijs was niet alleen het gevolg van druk op het aanbod. Vorige week schrok de markt behoorlijk van de enorme voorradenopbouw van 12,94 miljoen vaten in de Verenigde Staten. Deze week heeft de markt de stevige opbouw gecorrigeerd. De voorraad ruwe olie is met 4,5 miljoen vaten afgenomen. De benzine- en diesel voorraden namen vorige

Op donderdag 12 oktober stond diesel op het laagste punt sinds begin september. Grote partijen diesel van minimaal 4.000 liter werden in die periode voor €138,33 verhandeld. Daarna steeg de prijs flink tot €143,86 op maandag 16 oktober. Sinds dien is de prijs licht gedaald tot €141,88.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden