Shutterstock

Analyse Energie

Nederlandse elektriciteit blijkt het duurst

31 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De invloed van hernieuwbare bronnen liet zich deze week weer duidelijk gelden. Aan het begin van de week viel de productie van hernieuwbare energie laag uit, met een flinke stijging van de elektriciteitsprijs tot gevolg. Daarnaast blijkt uit cijfers van de EU dat de Nederlandse stroomprijs met stip het sterkst gestegen zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs stond begin deze week relatief hoog, maar daalde stevig. Op dinsdag 24 oktober werd elektriciteit voor €115,30 per megawattuur verhandeld. Twee dagen later, op donderdag 26 oktober, bereikte de prijs het hoogste punt van de week, bij een stand van €124,03. In het weekend deden de prijzen een flinke stap terug. Op 28 oktober daalde de elektriciteitsprijs tot €71,88.

{{dataviewSnapshot(52_1698660679)}}

De prijs van elektriciteit lijkt op het moment weinig door hernieuwbare bronnen te worden beïnvloed. Vorige week bleven de energieprijzen tot het weekend redelijk gelijk. In de week van 22 tot en met 28 oktober werd slechts 28,8% van de elektriciteit door zon en wind opgewekt. In totaal werd in die week 39,1% van alle stroom door gas opgewekt. Nu de gasprijs vrij constant een niveau van rond de €50 per megawattuur heeft bereikt, blijkt dat maar weer een dure aangelegenheid, al voorkomt het bijschakelen van de kolencentrales al te hoge kosten.

In totaal namen de kolencentrales vorige week 13,3% van de vraag voor hun rekening. Daarbij helpt dat de prijs van kolen in oktober is gedaald. Eind september lag de prijs van steenkool rond de $160 per ton, zo blijkt uit de Newcastle Coal-notering. Inmiddels ligt de prijs rond de $135. Vanaf zaterdag namen zowel de productie van zonne- als windenergie flink toe, wat de elektriciteitsprijs duidelijk drukte. Op zondag 29 oktober werd zelfs een record gebroken. Op die dag werd bijna 70% van de gehele vraag door windturbines afgedekt.

Nederlandse recordstijging
Daarnaast constateert de Europese Unie dat de prijzen sinds de top van september 2022 afvlakken. Toch is er nog een duidelijke stijging in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Gemiddeld gezien steeg de elektriciteitsprijs voor consumenten in de Europese Unie van €25,30 per 100 megawatt tot €28,90 een stijging van 12,5%. 

Deze prijzen zijn overigens inclusief belasting. Zonder de belastingen is er sprake van een daling over dezelfde periode. De stijging is dan ook grotendeels toe te schrijven aan de afbouw van belastingvoordelen die direct na de invasie in Oekraïne zijn ingevoerd. Opmerkelijk is dat de Nederlandse prijsstijging zo hoog is dat het eigenhandig de gemiddelde van de Europese Unie omhoog trekt. In Nederland steeg de elektriciteitsprijs met maar liefst 953%. Volgens de Europese Unie spelen  de hoge Nederlandse energiebelastingen een hoofdrol bij deze stijging. Daarmee is de relatieve stijging bijna elf keer zo hoog als die van de nummer 2 Litouwen, dat een stijging van 88% te verwerken kreeg. De prijs per 100 kilowattuur is €47,50, bijna twee keer het Europese gemiddelde. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden