Shutterstock

Analyse Energie

Europa knijpt een oogje toe voor LNG uit Rusland

6 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de gasmarkt waren niet onder de indruk van een paar koudere dagen in Europa. Goed gevulde gasopslagen houden de markt in bedwang en drukken de markt zelfs wat omlaag nu het zachte weer terugkomt. De rol van Rusland op de Europese gasmarkt blijft een opmerkelijke en de Europese Commissie knijpt een oogje toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks het koudere weer van de afgelopen dagen zaten de gascontracten op de TTF in een dalende lijn en ze leverden circa €5 in. Voor het eerst sinds begin oktober zakte de koers onder de €40 per MWh. Gisteren (dinsdag 5 december) sloot de TTF op €38,13 per MWh.

Dat de gasmarkt weinig gevoelig is voor de grotere vraag komt volgens analisten door de voorspoedige aanvoer van gas. Op de voorraad wordt daardoor weinig ingeteerd vergeleken met vorig jaar. Afgelopen zaterdag waren de Europese gasopslagen voor 94,4% gevuld. De week daarvoor bedroeg de vulgraad 97,7%. Nu het weer in Europa zachter wordt volgens de weerberichten is de verwachting dat de vraag naar gas voor verwarming ook wat terugzakt.

De rol van Rusland is nog niet helemaal uitgespeeld op de Europese gasmarkt. Dat blijkt uit een analyse van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). De import van olie uit Rusland ligt onder een vergrootglas, maar bij de import van LNG wordt een oogje toegeknepen door de EU. Ongeveer 21% van het LNG dat arriveert in de Europese havens valt buiten de statistieken voor de doelstelling om in 2027 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen uit Rusland zoals vastgelegd in het REPowerEU plan. België, Frankrijk, Spanje en Nederland behoren tot de grootste importeurs van LNG uit Rusland. Overigens wordt een deel van het gas ook weer geëxporteerd. Volgens IEEFA werd 37% van het LNG dat België en Frankrijk in de eerste drie kwartalen van dit jaar importeerde ook weer geëxporteerd, voornamelijk naar bestemmingen buiten de EU.

Herziening van de gasmarkt
Het Europese gasbeleid was voor de Russische inval in Oekraïne vooral gericht op directe leveringen van relatief goedkoop gas via leidingen uit Rusland. Daar is de EU vanaf gestapt en de nadruk komt veel meer te liggen op LNG. En daarmee is de LNG-markt aan grote veranderingen onderhevig volgens enkele analisten. Tot anderhalf jaar geleden was Azië veruit de belangrijkste afzetmarkt voor LNG. Nu ook Europa aan het firmament is verschenen, wordt LNG een echt globaal verhandelde commodity. De gasmarkt was verdeeld in regionale markten waarbij prijzen in bijvoorbeeld de VS en de EU geen sterke correlatie hadden. Doordat nu relatief veel aardgas vloeibaar wordt gemaakt en intercontinentaal wordt verhandeld, worden de traditioneel regionale gasmarkten gevoeliger voor prijsschommelingen op de wereldmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden