Photography Berlin / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

Duizenden woedende Duitse boeren de straat op

18 December 2023 - Niels van der Boom - 2 reacties

In de Duitse hoofdstad staan vandaag (maandag 18 december) honderden of zelfs duizenden trekkers. Boeren vanuit alle deelstaten protesteren tegen het afschaffen van het belastingvoordeel op diesel en het verdwijnen van de uitzonderingsregel op het betalen van wegenbelasting. Dat levert de Duitse staatskas miljarden op. Boeren weigeren die op te hoesten.

De driemogendheid in de Duitse bondsdag heeft voor het komend jaar een financieel gat van €17 miljard te dichten. Geld uit een Covid-19-potje dat daarvoor bedoeld was, werd door het hoger gerechtshof gepareerd. Het gevolg was dat landbouwminister, de 'groene' Cem Özdemir, voorstelde om dan maar de belastingvoordelen voor boeren op te heffen. Uiteraard tot grote woede van de sector.

Miljard aan kosten
Een groot boerenprotest vindt vandaag plaats rond de Brandenburger Tor. Joachim Rukwied, voorzitter van het Duitse boerenverbond DBV, is woedend over de voorgestelde maatregelen, zegt hij in de Duitse pers. Op dit moment kunnen boeren en loonwerkers in het land de accijnzen terugvragen op diesel die ze gebruiken in hun trekkers en landbouwmachines. Ook zijn ze ontheven van het betalen van wegenbelasting. Het terugdraaien van die voordelen kost de sector €1 miljard per jaar, zo rekent de DBV voor.

De drie politieke partijen die Duitsland besturen zochten voor het dichten van hun budgetgat naar regeltjes die slecht uitpakken voor het klimaat. Het subsidiëren van diesel is er daar volgens hen een van. Christian Lindner, minister van Financiën, zegt open te staan voor alternatieven als die er zijn. Volgens het CDU kost het een gemiddeld boerenbedrijf in Duitsland op jaarbasis €4.000.

Meer steden
Niet alleen in Berlijn maar ook in onder andere Leipzig gaan boeren vandaag de straat op. Daar worden zo'n driehonder trekkers verwacht. In de hoofdstad loopt dat aantal op tot minimaal duizend trekkers, zo melden Duitse media. Vier jaar geleden trokken boze boeren ook al naar de hoofdstad, in navolging van de acties in ons land. Toen werd er gedemonstreerd tegen de steeds strenger wordende regels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 18 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907236/duizenden-woedende-duitse-boeren-de-straat-op]Duizenden woedende Duitse boeren de straat op[/url]
Hoe meer trekkers opstomen naar het centrum hoe beter
. Blokkeer de overheidsgebouwen!
Actie: zorg nu voor een Duitse BBB partij die straks ook in EU van de toren gaat blazen.
Help de buren! Voordat dit virus ons land in komt!
Abonnee
Adema 18 December 2023
- als Adema zo bezig blijft met zijn achterlijke kaartjes zijn we in Nederland niet zo ver van hevige protesten af. Het is bij de beesten af!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden