Shutterstock

Analyse Energie

Lagere olieprijs trekt diesel niet naar beneden

4 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Het grootste deel van de week overheerste een negatief sentiment op de oliemarkt. De zwakke economische resultaten doen handelaren vermoeden dat de olievraag in 2024 relatief laag is. De geopolitieke spanningen kregen weinig grip op de markt, tot gisteren (3 januari). Op die dag zorgden een relatief klein incident in Libië ervoor dat de spanningen weer volop opleefden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling van de olieprijs zette het grootste deel van de afgelopen week door. Op donderdag 28 december werd Brent-olie voor $77,15 per vat verhandeld. Tot dinsdag 2 januari daalde de olieprijs. Op die dag bereikte de prijs een stand van $75,89. Inmiddels zit de prijs weer in de lift. Op woensdag 3 januari steeg de prijs flink tot $79,99.  

Op het moment drukken vooral zwakke economische resultaten het sentiment op de oliemarkt. Een recent rapport van zakenbank J.P. Morgan geeft een duidelijk beeld van de zwakke economische situatie. De bank verwacht dat de markt in 2024 redelijk in balans blijft, om in een lichte stijging of daling te eindigen. Volgens de zakenbank krijgen de hogere rentes in de westerse wereld dit jaar grip op de markt. Dit raakt de consumentenbestedingen, waardoor de industriële activiteiten afnemen.

De aankondiging van een nieuwe OPEC-vergadering wist geen verandering in het negatieve sentiment te brengen. In een recente nieuwsbrief van ING wordt beredeneerd dat er door verschillende productiedalingen de laatste maanden weinig ruimte is het aanbod te verlagen. In totaal zijn de landen van plan hun targets met 2,2 miljoen vaten per dag te verlagen in het eerste kwartaal van 2024. Analisten hebben er al weinig vertrouwen in dat OPEC in staat is om de huidige lagere targets uit te voeren. Dit verklaart waarom de aankondiging van de nieuwe vergadering weinig grip op de markt krijgt. Daarnaast blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat een hogere olieproductie in landen buiten OPEC de groei van de vraag naar olie in 2024 ruimschoots compenseert. Het agentschap schat in dat de vraag naar olie in 2024 groeit tot 1,1 miljoen vaten per dag, terwijl het aanbod van landen buiten het kartel groeit tot 1,2 miljoen vaten.

Spanningen
Tot woensdag wisten ook geopolitieke spanningen de olieprijs weinig te beroeren. Dit weekend escaleerde de situatie in de Rode Zee verder. Na een nieuwe aanval van de Houthi's op een containerschip van rederij Maersk besloot de marine van de Verenigde Staten een aanval op de rebellen te openen. Als gevolg van de aanval zonken drie Houthi-schepen. Na de actie van de Verenigde Staten besloot Iran een oorlogsschip in het gebied te stationeren. Volgens analist Sanford Bernstein bleven gevolgen voor de fysieke oliemarkt echter uit, waardoor de markten ondanks het dreigende risico redelijk in balans bleef, zo schrijft Bloomberg.

Dat de situatie nog altijd precair is bleek woensdag 3 januari maar weer, toen protesten bij het Libische Sharara-veld voor een lagere productie zorgden. In totaal nam de productie met 300.000 vaten per dag af.  Dat de oliemarkt zich zo laat beroeren door een relatief klein incident is een veeg teken. Volgens analisten wakkert de lagere productie tevens de angst voor een lager aanbod door eventuele verstoringen in de Rode Zee aan. Temeer omdat het niet uitzonderlijk is dat het aanbod van het Sharara-veld door protesten lager uitvalt.

Ondertussen maakt de dieselprijs in het nieuwe jaar juist een flinke stap naar boven. Op donderdag 28 december werd diesel voor €125,67 per 100 liter verhandeld. Rond oud en nieuw bereikte de dieselprijs het laagste punt bij een stand van €124,48. Op dinsdag 2 januari schoot de prijs echter weer omhoog naar €128,61. De hogere prijs lijkt te wijten aan grotere vraag vanuit de industrie en transport nu de feestdagen weer over zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden