Agrifoto

Nieuws Duitsland

Prijzen in de Duitse landbouw staan onder druk

16 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen voor agrarische producten in Duitsland staan onder druk. In november ontvingen Duitse boeren gemiddeld 11% minder voor hun producten vergeleken met november 2022, becijferde Destatis, de Duitse evenknie van het CBS. Ten opzichte van oktober 2023 is er overigens sprake van een kleine stijging van 0,1%.

De lagere prijzen voor agrarische producten komen voor een belangrijk deel door de extreme stijging in 2022. Het prijsniveau lag daardoor erg hoog en daar zien we nu een correctie op. Tussen verschillende productengroepen zijn er overigens grote verschillen. Plantaardige producten werden gemiddeld 8,8% goedkoper terwijl dierlijke met 12,3% zakte in november 2023 vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Graan is een van de grootste dalers in de plantaardige sector. In november 2023 daalde de prijs met 33,4% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Groentegewassen als kool en bloemkool werden circa een derde duurder. Voor aardappelen ontvingen telers in november 2023 18,4% meer dan in november 2024. In de dierlijke sector kreeg melk een flinke tik en daalde de prijs daarvan met 29,5%. De prijs voor slachtvarkens steeg met 10,3% in november 2023 vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Eieren stegen in november met 25,2% in prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden