Europese Commissie

Nieuws Politiek

Von der Leyen start toekomstdialoog landbouw

22 Januari 2024 - Klaas van der Horst - 2 reacties

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen trapt donderdag een 'strategische dialoog' af over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie. Hiervoor zijn naast de agrarische organisaties ook ngo's, consumentenorganisaties en de wetenschap uitgenodigd.

De commissievoorzitter wil daarbij vier kernvragen op tafel leggen, en beantwoord zien. Deze zijn: hoe kunnen we onze boeren en plattelandsgemeenschappen een beter perspectief geven, en ook een 'faire' levensstandaard?; hoe kunnen we de landbouw ondersteunen binnen de grenzen van onze planeet en ecosysteem?; hoe kunnen we beter gebruik maken van de immense mogelijkheden de wetenschap en technologische innovatie ons bieden?; en hoe kunnen we een goede toekomst verzorgen voor het Europese voedselsysteem in een concurrerende mondiale omgeving?

De strategische dialoog wordt voorgezeten door Peter Strohschneider van de universiteit van Stuttgart. Hij is een kenner van de middeleeuwen, maar heeft in Duitsland al eens een commissie voor de toekomst van de landbouw (Zukunfskommission Landwirtschaft, ZKL) voorgezeten. Dat was al onder Angela Merkel, maar de huidige Duitse landbouwminister Cem Özdemir heeft hem gevraag dit werk voort te zetten.

Von der Leyen wil naar verluidt voor de zomer conclusies trekken, maar bij landbouworganisaties is de eerste informele reactie dat ze zich niet naar snelle conclusie toe willen laten trekken. De European Milk Board gebruikt de dag voor het officiële begin van de dialoog om haar standpunten in Brussel nog eens goed voor het voetlicht te brengen.

Opvallend
Bij het begin van de dialoog zijn ook twee opvallende kanttekeningen te plaatsen. Wageningen UR mag als enige partij uit de wetenschap deelnemen. Voor Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski lijkt in het proces geen rol weggelegd. De dialoog is chefsache.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Kees 22 Januari 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907589/von-der-leyen-start-toekomstdialoog-landbouw]Von der Leyen start toekomstdialoog landbouw[/url]
Echt kansloos dit hoe kan zo’n ongekozen vrouw enig spreek recht krijgen over zulke zaken. Bij de Rabobank krijg je sinds gewoon rente opslag als je niet houd aan hun wensen zoals: ruim bouwplan, bemesting wijze, groene diensten, duuuurzaamheid enz. Ongelofelijk hoe heeft het zover allemaal kunnen komen.
Abonnee
Kees 14 Februari 2024
Echt kansloos dit hoe kan zo’n ongekozen vrouw enig spreek recht krijgen over zulke zaken. Bij de Rabobank krijg je sinds gewoon rente opslag als je niet houd aan hun wensen zoals: ruim bouwplan, bemesting wijze, groene diensten, duuuurzaamheid enz. Ongelofelijk hoe heeft het zover allemaal kunnen komen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden