Shutterstock

Analyse Energie

Goedkoper gas en storm Isha drukken stroomprijs

23 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De prijzen op de energiemarkten daalden vorige week aanzienlijk. De gasprijs nam met bijna 10% af. Dat trok de elektriciteitsprijs behoorlijk omlaag, al hielp ook de grote productie van zonnepanelen op momenten dat de vraag piekt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van gas is verder gedaald. Op dinsdag 16 februari werd gas in Europa voor €29,92 per megawattuur verhandeld. Daarna daalde de gasprijs met 9,5% tot €27,12.

Daarmee bereikt de prijs van gas de laagste stand in een half jaar. Helemaal verbazen mag dat niet, want in bij het koude weer van begin januari daalde de gasprijs al. Twee weken geleden was de temperatuur overdag onder nul en ook vorige week vroor het nog geregeld, maar volgens deskundigen gaan we een uitzonderlijk zachte periode tegemoet. Inmiddels is het weer een stuk zachter en blijven temperaturen in het grootste deel van Noord-Europa boven 0 graden. Volgens het KNMI liggen de maximale temperaturen komende week vrijwel constant rond de 10 graden.

Een nog belangrijkere factor is de lage industriële vraag. Sinds de oorlog in Oekraïne is de vraag fors gedaald, maar door de zwakkere economie daalt de productie steeds verder. In november daalde de industriële activiteiten met 0,3%. Over het hele jaar nam de industriële activiteit met maar liefst 5,8% af. Deels komt dit omdat bedrijven hun activiteiten in Europa in zijn geheel staken. Het aantal bedrijven dat stopt met de activiteiten vanwege hoge energiekosten groeit nog altijd. Maandag 15 januari legde Nyrstar zijn zinkproductie in Budel stil vanwege de hoge energiekosten. Het bedrijf verbruikt ongeveer 1% van de Nederlandse stroom.

Als gevolg van de lagere industriële activiteit staan de vulgraden nog altijd op recordhoogte. Volgens de laatste tussenstand waren de gasreserves in de Europese Unie voor 75% gevuld. De cruciale Duitse gasreserves hadden een vulgraad van 78,2%. Door de hoge vulgraden in zowel Europa als Azië is de Aziatische LNG-prijs inmiddels tot onder de $10 gezakt. Inmiddels wordt $9,50 afgerekend per mmBtu, een daling van 6% vergeleken met vorige week.

Storm drukt elektriciteitsprijs
Op woensdag 17 januari stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week. Die dag noteerde de EPEX €97,71. Tot zondag 21 januari daalde de koers tot €56,46. Vervolgens steeg de prijs weer licht. Maandag 22 januari noteerde de EPEX €62,75.

De daling van de stroomprijs is deels te danken aan de lagere gasprijs. Gas was nodig om 37,7% van de elektriciteit op te wekken. Daarnaast zijn de effecten van hernieuwbare energie weer duidelijk zichtbaar. De lage notering van de EPEX op maandag 22 januari hangt samen met de grote productie van windenergie in verband met storm Isha. De verwachting is dat de forse productie de rest van de week doorzet. Komende week ligt de windkracht overwegend tussen de 4 en 6, met twee dagen met windkracht 3.

Dit staat in contrast met de productie van vorige week. In week 3 werd 29,9% van de energie door windturbines geleverd. Een stuk minder dan voorgaande weken. Wel staat hier een bijna twee keer zo hoge productie van zonnepanelen tegenover. In totaal werd in 6,2% van de stroom vraag door zonnepanelen voorzien. Samen komt het percentage van min of meer gratis energie uit op 36,1%. De daling van de stroomprijs over de week is het gevolg van een lichte stijging van de productiviteit van windturbines in combinatie van forse pieken de productie van zonne-energie op het moment van piekende vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden