Shutterstock

Analyse Peen

Harde realiteit daalt langzaam in op peenmarkt

1 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Het blijft kwakkelen op de peenmarkt. Aanbod van partijen waarvan de kwaliteit hard achteruit gaat, blijven de stemming bepalen. Dat zou voor de prijsvorming nog niet eens slecht hoeven zijn als er maar vraag is. Daar schort het aan.

De peenmarkt is een echte kopersmarkt op moment. Vraag vanuit Oost-Europa valt niet mee terwijl we daar in belangrijke mate van afhankelijk zijn voor de afzet. Als er weinig peen weg gaat, hoeven spoelers ook minder bij te kopen. Telers zitten een beetje klem. Lang niet alle peen die in de koeling staat is van dermate kwaliteit dat de boer zich kan veroorloven om de deur dicht te houden tot de handel wat vriendelijker wordt.

Peilen
Verschillende telers hadden er op gerekend dat de peenprijs richting de lente zou stijgen. Het seizoen is zeker nog niet voorbij, maar op de korte termijn is een stijging onwaarschijnlijk volgens verschillende bronnen. Hoewel het niet is wat veel telers er van hadden verwacht, wordt er toch eens gerekend. Het is immers nog wel serieus geld waar over gepraat wordt dat zeker niet elk jaar wordt gehaald. Sommige telers nemen poolshoogte of er voor levering april of mei wat mogelijk is voor €300 of meer per kist. Spoelers happen daar niet op. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks meer in vat zit, maar met aanbod uit Egypte en de Spaanse oogst niet ver weg zijn kopers aan de voorzichtige kant.

Net als de laatste weken was er ook deze week niet veel handel. Voor goede peen voor directe levering wordt tot circa €200 per kist betaald. Zit er een verhaaltje aan, dan lopen de prijzen rap terug. De DCA-Notering voor zowel b- als c-peen zakt deze week met €0,50 naar €35 tot €40 per 100 kilo.

Klik hier voor de toelichting

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
hag 1 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10908097/harde-realiteit-daalt-langzaam-in-op-peenmarkt]Harde realiteit daalt langzaam in op peenmarkt[/url]
er is gisteren nog 500 kist voor 300€ weg gedaan op direct dus die 200€ klopt nuet
Abonnee
rotte peen 1 Maart 2024
dan wacht je toch lekker met verkopen.

zijn ze misschien nog goedkoper
Abonnee
frog 1 Maart 2024
Hoeveel echt goede peen zit er eigenlijk?
Vandaag nog een bod van 300 op april gehad trouwens
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Peen

Prijsextremen op markt peen worden groter

Analyse Peen

Prijs voor peen valt of staat met kwaliteit

Analyse Peen

Verschillen in peen worden steeds groter

Analyse Peen

Pasen heeft geen ommekeer op peenmarkt gebracht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden