Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt kijkt weer naar boven

7 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs stond eind vorige week onder druk, maar inmiddels stijgt de prijs weer. Investeerders zijn niet al te positief over de economie, maar krijgen meer vertrouwen in herstel van zowel de Chinese als Amerikaanse markt in 2024. Daarnaast heeft Saudi-Arabië de prijzen verhoogd en houdt de OPEC het aanbod laag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs daalde licht, maar blijft over het algemeen stabiel. Op donderdag 29 februari werd olie voor €83,62 per vat verhandeld. Daarna daalde de prijs tot het laagste punt van de week op dinsdag 5 maart tot €82,04. Sindsdien steeg de olieprijs weer tot €82,85 op donderdag 7 maart.

In het begin van de week stond de olieprijs nog onder druk. Lage verwachtingen van de Chinese economie zorgden voor een lichte daling op de oliemarkt. Dit veranderde echter nadat China zijn groeiambities uitsprak. In het kader van het jaarlijkse Volkscongres sprak de Chinese overheid een groeiverwachting van 5% uit. Daarnaast wil de Chinese staat de stedelijke werkloosheid terugbrengen tot 5,5% en wil het land de deflatie ombuigen tot een inflatie van 3%. De doelen geven investeerders het vertrouwen dat China steviger in wil grijpen in de economie.

Daarnaast maakte voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) Jerome Powell woensdag bekend dat de Amerikaanse rente pas daalt als de inflatie voor langere tijd op of onder het gewenste niveau van 2% is. In eerste instantie is dit een remmende factor voor de olieprijs, aangezien de hogere rente de groei van de Amerikaanse economie remt. Toch zag de markt hierin ook een positief signaal. Gezien de positieve Amerikaanse inflatieontwikkeling is de kans volgens Powell groot dat de rente nog in 2023 daalt.  

Renteverlaging ondersteunt olieprijs
Dat de prijs woensdag weer steeg, is het gevolg van indicaties van grotere Amerikaanse vraag. Volgens het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) is de Amerikaanse olievoorraad met 1,37 vaten toegenomen. Dit is minder dan de markt voor ogen had. Uit een enquête van Reuters onder economen bleek de gemiddelde verwachting dat de reserves met 2,17 miljoen vaten zouden toenemen.

Daarnaast heeft Saudi-Arabië ervoor gekozen om de olieprijzen licht te verhogen. De Golfstaat koos hiervoor nadat oliekartel OPEC op zondag 3 november besloot de lagere targets tot op zijn minst eind juni te handhaven. Op deze manier hoopt het kartel de markt te stabiliseren. Door deze factoren is de markt positiever over de olieprijs. Het aantal shortposities op de Amerikaanse markt is vorige maand met twee derde gedaald. Investeerders anticiperen op een stijging, al is de verwachting wel dat de prijs langzaam toeneemt.

De dieselprijs steeg even, maar is inmiddels lager. Op donderdag 29 februari was de prijs van 100 liter diesel €131,65. Op vrijdag 1 maart stond de prijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €132,56. Daarna daalde de prijs van diesel. Op woensdag 5 maart was de dieselprijs €130,92.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden