Shutterstock

Nieuws Wildschade

Systematiek faunaschade gaat op de schop

14 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De schade door wild neemt toe en het draagvlak voor de aanpak van faunaschade neemt af. Dat concludeerde de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade (Marf) al in 2018. Er moest dus iets veranderen. Na uitgebreid onderzoek is nu besloten dat de tegemoetkomingen in faunaschade worden uitgebreid met omgevingsfactoren.

BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van het Interprovinciaal Overleg (Ipo), gaf in 2020 de opdracht aan CLM Onderzoek en Advies voor de verkenning van het aanpassen van de huidige systematiek voor de vergoeding van wildschade. Het doel was een eerlijker en beter te begrijpen systeem met minder administratieve lasten, zowel voor de grondgebruiker als BIJ12.

Gefaseerde invoering
CLM stelt voor om drie omgevingsfactoren mee te nemen bij het vaststellen van de tegemoetkoming in de schade. Die zogenoemde omgevingsfactoren zijn: het saldo van het gewas, de mogelijkheden om schade te voorkomen en te bestrijden en de stand van een diersoort. Per omgevingsfactor heeft BIJ12 begin dit jaar een plan van aanpak voor de invoering geschreven. De nieuwe omgevingsfactoren worden gefaseerd uitgerold en begonnen wordt met het saldo van het gewas. Een hoog renderend gewas rechtvaardigt kostbaardere preventiemaatregelen en dat zal worden meegewogen in de tegemoetkoming in de schade.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden