Shutterstock

Analyse Suiker

Suikernotering gezakt tot laagste punt in maanden

15 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De mondiale suikernoteringen op de termijnmarkten worden gedrukt door positief bijgestelde productieverwachtingen van verschillende partijen. Daarmee bereiken de suikernoteringen hun laagste punt in ruim een jaar. Kijken we naar de situatie in Nederland dan moest vorige week van het geplande bietenareaal nog 22% worden gezaaid. In sommige delen van Nederland zelfs nog 80%.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds eind vorige week maken de suikerprijzen een dalende beweging die ook begin deze week doorzet. Analisten schrijven over verschillende invloeden. Onder andere de verwachting van marktbureau Datagro, die de Braziliaanse suikerproductieverwachting van de centrale en zuidelijke regio's positief bijstelde, drukt op de prijs. De productieverwachting voor het huidige seizoen werd opgeschroefd van 40,45 miljoen ton naar 41,6 miljoen ton. Hierdoor zijn er verminderde zorgen over een mondiaal suikertekort. 

Begin deze week zijn de termijnmarktnoteringen teruggezakt naar $410,72 per ton voor New York en $550 per ton voor Londen. Voor New York is dat het laagste punt sinds januari 2023, voor Londen het laagste punt sinds februari 2023. Gisteren stegen suikerprijzen overigens wel weer wat. Analisten schrijven dat dit zou kunnen komen door de Amerikaanse dollar die in waarde daalde, terwijl de Braziliaanse Real juist in waarde steeg.

Nattigheid speelt parten in Nederland
Kijken we naar de situatie in eigen land dan heeft de nattigheid van afgelopen periode heeft weinig goeds gedaan voor het Nederlandse bietenareaal. Het bemoeilijkt namelijk het zaaien. Nog 22% te gaan, schreef Cosun vorige week. Walcheren zat toen nog zelfs op slechts 20% en moet daarmee nog het overgrote deel.  Waarschijnlijk is dit percentage nu aanzienlijk, gezien de fraaie weersomstandigheden de afgelopen dagen. 

Het is nog wachten wat de gevolgen van de latere zaaiing en wat het geproduceerde suikervolume betreft aan het eind van het seizoen. Een insider meldt dat het zaaien net als vorig jaar later is begonnen dan gemiddeld, maar de kans bestaat dat er dit jaar wel meer wordt gezaaid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden