Shutterstock

Nieuws Wildschade

Provincies betalen bijna kwart meer aan wildschade

5 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Steeds meer boeren lijken de weg te vinden om een tegemoetkoming in faunaschade aan te vragen. Het aantal aanvragen nam in 2023 met bijna 10% toe ten opzichte van 2022 en het uitgekeerde schadebedrag steeg met bijna 25%. Dat meldt BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van het Interprovinciaal Overleg.

De provincies keerden afgelopen jaar €55 miljoen uit aan tegemoetkomingen in faunaschade. Dat is 23% meer dan in 2022 toen €45 miljoen werd vergoed. Het aantal aanvragen steeg van circa 7.700 naar 8.500. De grauwe gans is veruit de grootste schadeveroorzaker. In 2023 werd bijna €27,6 miljoen aan door dit dier veroorzaakte schade vergoed. Op plek twee en drie staan de brandgans en kolgans, goed voor respectievelijk €8,4 en €5,7 miljoen aan schade. Het is vooral grasland waarvoor een tegemoetkoming in de schade wordt aangevraagd. De schadevergoeding bedroeg afgelopen jaar €43,2 miljoen.

Hogere vergoeding
De stijging van het uitgekeerde schadebedrag komt volgens BIJ12 voor een deel door de hogere grasprijs. De prijs van gras wordt berekend aan de hand van de marktwaarde van vervangend voer. In 2022 rekende BIJ12 €0,31 per procent droge stof voor gras. Vorige jaar werd uitgegaan van €0,34 per procent droge stof. Het aantal aanvragen steeg met circa 10%. "Grondgebruikers dienen steeds vaker meerdere aanvragen per jaar in voor tegemoetkomingen in faunaschade. BIJ12 vermoedt dat dit komt doordat grondgebruikers, al dan niet met professionele hulp, steeds beter de weg vinden voor het aanvragen van een tegemoetkoming", schrijft BIJ12.

In Friesland, Noord-, en Zuid-Holland kunnen grondgebruikers voor meer diersoorten schade aanvragen. Onder meer op de kauw, zwarte kraai en houtduif mogen in deze provincies namelijk niet meer gejaagd worden. De houtduif heeft afgelopen jaar flink huisgehouden in groentegewassen als bloemkool, sla en broccoli volgens BIJ12.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden