Shutterstock

Analyse Energie

Midden-Oosten domineert oliemarkt op alle fronten

20 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs was vorige week in de ban van het Midden-Oosten. Zo zorgde een solide optreden van de OPEC voor een hogere olieprijs. Al werd het vuurtje ook verder opgestookt door de aankondiging van Israël dat een grootschalige oorlog met Libanon dichtbij is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van olie zette de correctie door. Op donderdag 13 juni werd olie voor $82,75 per vat verhandeld. Dinsdag 18 juni steeg de prijs tot het hoogste punt van de week. Op die dag steeg de olieprijs tot €85,33. Op woensdag 19 juni was de prijs weer iets gedaald, tot $85,15.

De oliemarkt is de laatste weken weer behoorlijk volatiel. Twee weken geleden werd olie nog voor €77,52 per vat verhandeld. De prijs van olie daalde fors nadat oliekartel OPEC+ onverwachts de deur openzette voor een lichte verhoging van de olieproductie vanaf het vierde kwartaal. Dit is een compromis met de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land is de aanvoerder van een kamp binnen het kartel dat liever meer olie produceert dan stuurt op hogere prijzen.

Rusland en Saudi-Arabië managen olieprijs
Inmiddels ligt de olieprijs weer 9,8% hoger. Wederom zetten OPEC en diens leden de trend. Zo bracht het kartel de verwachting naar buiten dat de vraag naar olie in het tweede half jaar van 2024 toeneemt. Daarnaast hebben Rusland en Irak binnen het kartel afgesproken hun olieproductie weer tot de OPEC-normen te verlagen. Beide landen produceerden de laatste maanden meer dan ze in het kartel hadden afgesproken, waardoor de vraag ontstond of het kartel nog wel grip had op zijn leden.

Daarnaast wisten de twee belangrijkste leden, Saudi-Arabië en Rusland, de prijs weer omhoog te stuwen, nadat ze lieten weten nog altijd te willen sturen op een hogere prijs. Beide landen hebben sinds 2023 hun eigen olieproductie verlaagd, aangezien de OPEC niet bereid was om in te zetten op lagere targets. Even leek Rusland met de lijn te willen breken, aangezien de effecten op de markt relatief beperkt zijn vergeleken met het verlies dat gepaard gaat met de lagere exporten. Inmiddels spreken de landen weer met één mond. Overigens is dat niet de enige reden dat de boodschap de olieprijs naar boven stuurde. De landen hebben erop gehint bereid te zijn de olieproductie in de toekomst wellicht verder te willen verlagen om de olieprijs te laten stijgen.

Geopolitieke spanningen
Daarnaast zorgen geopolitieke spanningen weer voor momentum. Met name het conflict in Gaza drijft de olieprijs op, aangezien verdere escalatie naar een regionaal conflict dichtbij lijkt. Israël heeft namelijk een plan goedgekeurd voor een zogenoemde volledige oorlog in Libanon. Israël besloot hiertoe nadat Hezbollah filmopnames had gemaakt van wapenfabrieken en raketafweergeschut, maar ook winkelcentra en woongebieden. Israëls minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz gaf op X aan de opnames te zien als een dreigement. De minister geeft aan Hezbollah te willen vernietigen. Daarnaast spreekt Katz het doel uit Libanon zwaar te treffen.  

De prijs van diesel steeg deze week tot het hoogste punt sinds medio april. Donderdag 13 juni werd diesel voor €127,85 per 100 liter verhandeld. Op dinsdag 19 juni steeg de prijs fors, tot €131,33.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden