Shutterstock

Nieuws Economie

Nederlandse inflatie loopt uit op die van eurozone

2 Juli 2024 - Linda van Eekeres

De inflatie in de eurozone daalt iets, van 2,6% in mei naar 2,5% in juni. De Nederlandse inflatie liep afgelopen maand juist op, van 2,7% naar 3,4% volgens de Europese rekenmethode HICP, blijkt uit cijfers van Eurostat.

Volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) bedroeg de inflatie in juni 3,2%, meldt het CBS. Dat is hoger dan in april en mei toen de inflatie ook volgens de Nederlandse rekenmethode 2,7% bedroeg. Opnieuw hadden diensten een belangrijke bijdrage in het inflatiemandje, die werden op jaarbasis 4,6% duurder (in mei was dit 4,5%). Ook op Europees niveau was dit zo; volgens de HICP was de diensteninflatie 4,1%.

Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden ook duurder, de prijzen stegen in die groep 4,4% waar dat in mei 3,1% was volgens de CBS-cijfers. Dit lijkt echter vooral veroorzaakt door de subgroep alcoholhoudende dranken en tabak. Er zijn nog geen uitgesplitste cijfers voor de snelle raming van juni, maar in mei was de prijsstijging op jaarbasis in deze groep 13,2% en die voor voedingsmiddelen en alcoholvrije drank 1%. Per april is de accijns op tabak flink omhoog gegaan en in januari steeg de accijns op alcohol.

In juni vorig jaar ging een nieuwe methode in om te berekenen wat er voor energie werd betaald. Daarvoor werd er gerekend alsof iedereen een nieuw contract had, wat met de enorme prijsstijgingen aan het begin van de oorlog in Oekraïne opeens enorm afweek van de werkelijke situatie. De cijfers werden niet met terugwerkende kracht aangepast waardoor er (vooral in de eerste maanden) een scheef beeld ontstond. Juni is de eerste maand waarbij de prijsindex op dezelfde manier is berekend als het jaar daarvoor.

Volgens de Europese methode HICP was de Nederlandse inflatie in juni 3,4%. In mei was dat 2,7%. Nederland zat toen precies op de gemiddelde inflatie van de eurozone. Nu zit Nederland met 3,4% boven het gemiddelde van 2,5%. De president van de ECB, Christine Lagarde zei gisteren (1 juli) in een toespraak dat de inflatie naar verwachting eind volgend jaar zal terugkeren naar de inflatiedoelstelling van 2%. "We zullen niet afwijken van onze toewijding om de inflatie terug te brengen naar onze doelstelling ten behoeve van alle Europeanen", zei ze. "Zoals wijlen voetballer en coach Bobby Robson zei: 'De eerste 90 minuten zijn het belangrijkst.' Op dezelfde manier zullen we niet rusten totdat de wedstrijd gewonnen is en de inflatie weer op 2% staat." Daarmee gaf ze volgens ECB-watchers misschien een voorzet op het niet verlagen van de huidige rente tijdens de volgende monetaire bijeenkomst op 18 juli.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden