Shutterstock

Analyse Energie

Windkracht houdt elektriciteitsprijs laag

9 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De gasmarkt blijft in stabiel vaarwater. De TTF weet ondanks een lagere vraag door verschillende factoren de koers naar beneden niet te vinden. Ondertussen zorgt de voor het jaar opmerkelijk hoge windkracht ook deze week weer voor een lagere stroomprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs blijft redelijk stabiel. Op dinsdag 2 juli werd gas voor €33,69 per megawattuur verhandeld. Op woensdag 3 juli stond de gasprijs op het laatste punt van de week, bij een stand van €32,69. Daarna steeg de prijs weer tot €33,60 op maandag 8 juli.

Op de gasmarkt houden lage vraag en verschillende risico's elkaar in bedwang. In de basis overheerst de rust op de gasmarkt. Na maanden van verstoringen vloeit het gas op de Noorse markt inmiddels sneller dan gemiddeld naar de Europese markt. Daarnaast blijven de temperaturen mild, waardoor de vraag naar gas om elektriciteit op te wekken voor airco's laag blijft. Daarnaast zijn de Europese gasvoorraden voor 78,8% gevuld. Dat is maar liefst 14,4%-punt boven het gemiddelde.

Het tempo waarin de voorraden worden bijgevuld blijft wel lager dan gemiddeld. Al het grootste deel van het vulseizoen zit het tempo tegen. In de laatste zeven dagen waarvan de data bekend is, lag het tempo van de vulling 15,8% lager dan gemiddeld. Dat ligt redelijk in lijn met het vultempo van juni. In die maand werd de gasvoorraad 15,3% langzamer dan gemiddeld bijgevuld. Dit lage tempo bleef niet onopgemerkt. Deze week sprak de Nederlandse Gas Unie voor het eerst uit bezorgd te zijn over de snelheid waarmee de reserves worden bijgevuld.

Risico's voorkomen daling
Daarentegen blijft echte verlichting uit. Dat heeft deels te maken met orkaan Beryl. De orkaan zorgt voor een lager LNG-aanbod op de Amerikaanse markt. De orkaan trok maandag 8 juli van Mexico naar het noorden van het land. Beryl raast op het moment over het Caribisch gebied en kostte al aan elf mensen het leven. In verband met de orkaan zijn de activiteiten van verschillende havens in de in de staat stilgelegd. Dat geldt ook voor de activiteiten in de grote LNG-uploadfaciliteit Freeport LNG. De faciliteit heeft de capaciteit inmiddels naar beneden bijgesteld. Omdat Europa de belangrijkste afzetmarkt voor de Verenigde Staten is geworden, raakt de inactiviteit van de grote faciliteit de Europese markt direct.

Daarnaast is de Aziatische LNG-prijs over zijn hoogtepunt heen, maar niet voldoende om voor rust op de markt te zorgen. Hoge temperaturen zorgen nog altijd voor een grote vraag. Op dinsdag 2 juli werd LNG voor $12,56 per mbtu verhandeld. Volgens de laatst beschikbare bare notering van vrijdag 5 juli werd LNG voor $12,49 per mbtu verhandeld. Dat is 25 cent minder dan op het hoogtepunt van 25 juni, toen LNG-prijs $12,75 per mbtu bedroeg.

Elektriciteitsprijs onstabiel
De elektriciteitsprijs was vorige week behoorlijk instabiel. Aan het begin van de week was de prijs behoorlijk hoog. Vooral woensdag 3 juli werd er fors voor elektriciteit betaald. Die dag steeg de prijs tot €94,46 per megawattuur. Daarna heeft de prijs een stap naar beneden gezet. Op het dieptepunt van zaterdag 6 juli was de prijs zelfs negatief. Op die dag daalde de prijs tot -€4,09 per megawattuur.  

Toonaangevend op de elektriciteitsmarkt was deze week windenergie. Meestal wordt er in de zomer veel zonnestroom opgewekt, maar is de windkracht aan de lage kant. Het natte 2024 ging tot nu toe echter gepaard met extra wind. Dat was deze week wederom het geval. Het aandeel van windenergie in de stroommix was deze week groter dan het aandeel van zonne-energie. In totaal werd 31,9% van alle stroom door zonnepanelen opgewekt. Wind had een gezamenlijk aandeel van 34,9% in de energiemix. Voor de elektriciteitsprijs is dat gunstig, aangezien wind over het algemeen constanter is dan zon, waardoor de prijs constant wordt gedrukt. Het aandeel van de duurste brandstof, aardgas, daalde tot 21,6%.

Op de dagen dat er flinke wind stond schoot de prijs omlaag. Zo was er op vrijdag een vrijwel constante productie van windenergie van minimaal 5,5 gigawatt, met toppen van rond de 7 gigawatt. Donderdag en zaterdag was de productie net iets lager, maar scheen de zon ook flink. Dit resulteerde in 25 uren met een negatieve elektriciteitsprijs. Door een combinatie van stevige zon en wind en een lage weekendvraag daalde de prijs tussen 15:00 en 16:00 uur zelfs tot -€116,61 per megawattuur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden