Agrifoto

Analyse Voer

Toenemende zorgen over beschikbaarheid snijmaïs

9 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De ruwvoermarkt zet voornamelijk de marktbeweging van afgelopen week door. Bij snijmais lijken de zorgen echter wat toe te nemen. Het late zaaien roept vragen op over de komende oogst, en dat heeft invloed op de huidige handel in Snijmais.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van een nieuwe oogst is bij tarwestro nog niet te spreken. Maar met een beetje goed weer zou er aan het einde van volgende week uit Frankrijk al wat nieuw aanbod kunnen komen. De aanvoer komt nu langzaam op gang, maar handelaren verwachten geen stortvloed. Intussen is de graanoogst in Frankrijk volle bak bezig, zo getuigen ook de fraaie beelden die voorbij komen in de Tour de France. 

In het zuiden van Frankrijk zou de oogst wat voorspoediger verlopen dan in het noorden, zo wordt aangegeven. De DCA-Indicatieprijs doet een stapje terug, naar €155 per ton. Hierbij wordt de prijs voor de oude oogst nog aangehouden. 

Gerstestro
Uit het zuiden van Frankrijk komt ook het nodige aanbod van gerstestro. Maar ook Nederlands product Hoeksche Waard komt nu op de markt, maar volgens handelaren houdt het niet over. De een heeft al een vrachtje gehad en geeft aan dat er wel wat is. Door de regen is het aanbod nog minimaal. Voor wie het echt wil, kan aan Nederlands aanbod komen. De DCA-Indicatieprijs voor de nieuwe oogst staat op €125 per ton en blijft gelijk aan vorige week.

Zorgen om late inzaai
In de markt wordt het pas rumoerig als het gaat om snijmais. Want wat kan er nog van omen als je pas net hebt gezaaid? De groeiomstandigheden zijn op moment niet slecht, maar niet vergeten moet worden dat het al bijna half juli is, zo geven handelaren aan. In toenemende mate zijn aanbieders terughoudend om resterend aanbod van vorig seizoen te verkopen. Veehouders die zich zorgen maken, willen graag volumes op termijn vastleggen. Hier hangt wel een flink prijskaartje aan. De DCA-Indicatieprijs voor de oude oogst blijft deze week gelijk op €95 per ton, waarbij wel sprake is van een stijgende ondertoon. 

Gestage handel in weidehooi
Voor wat betreft weidehooi lijkt de handel gestaag door te lopen. Maar van veel vraag is geen sprake. Het aanbod zou daarentegen ook beperkt zijn. Dit houdt verband met het feit dat er dit jaar pas weinig snedes zijn binnengehaald.  En als er wat aanbod is, dan komt het vaak uit het buitenland. Vooral uit Frankrijk en Duitsland. De DCA Indicatieprijs van de nieuwe oogst blijft gelijk op €180 per ton.

Graszaadhooi
In graszaadhooi geven handelaren aan dat er nog steeds amper handel in is. Voor de echte liefhebber zou er nog wel wat te krijgen zijn, maar die betaalt de hoofdprijs. ''We hebben droger weer nodig. Dan zou er met de tijd ruimer aanbod kunnen komen van bijvoorbeeld Nederlandse of Franse bodem'', vertelt een handelaar. De DCA Indicatieprijs blijft voorlopig staan op €185 per ton.

Kuilgras
De stemming voor wat betreft de handel in kuilgras lijkt op het moment wat wisselvallig. De een spreek over weinig vraag en weinig handel. De ander geeft aan dat het wel doorloopt. Het aanbod zou wat minder zijn, maar de vraag blijft wel. Een andere handelaar geeft aan dat kuil van hoge kwaliteit op het moment erg goed te verkopen is. Vooral van Nederlandse bodem. Het wordt gezien als een goed alternatief voor snijmais in de rantsoenen voor jongvee. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 per ton. Voeraardappelen zijn er volgens de markt amper beschikbaar Er is hier en daar wel vraag naar. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton.

Even leek het Europees Kampioenschap de bierborstelmarkt een extra zetje te geven, maar volgens handelaren valt dat wel mee. Het bier voor het EK is immers al eerder gebrouwen en zit al een tijdje in het vat. Bierbostel is volgens insiders beperkt beschikbaar. De DCA-Indicatieprijs blijft niettemin gelijk op €3,20 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden