Met steeds meer elektrische verbruikers is het ook binnen het magazijn verstandig om slim om te gaan met energie. Hoe haal je meer rendement uit het intern transport en benut je beter de beschikbare stroomaansluiting of zonnepanelen? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.
Energie besparen begint met het juiste materieel. Een pallet die enkel horizontaal verplaatst moet worden, kan veel efficiënter vervoerd worden met een elektrische palletwagen dan met een heftruck. Palletwagens zijn lichter en verbruiken minder energie voor dezelfde taak. Voor stapelwerk zijn heftrucks of reachtrucks onmisbaar, maar soms kan een elektrische stapelaar dat werk ook doen – en vaak zuiniger.
Maak gebruik van energiezuinige instellingen
Veel trucks beschikken over verschillende rijprogramma's. Uit onafhankelijke testen blijkt dat rijden op 75% tot 80% van de maximale snelheid nauwelijks invloed heeft op de productiviteit, maar wel tot 20% energiebesparing oplevert. De maximale prestaties leveren dus een dure marginale winst op. Kies daarom voor de 'eco-modus' of efficiëntie-stand wanneer mogelijk.
Stimuleer een beheerste rijstijl
De bestuurder is een cruciale schakel. Een rustige, beheerste rijstijl levert niet alleen energiebesparing op, maar voorkomt ook schade en onnodige slijtage. Ook 'het werk in één keer goed doen' – zonder veel correcties of herhalingen – spaart zowel tijd als stroom. Dit soort rijgedrag leidt bovendien tot een veiligere werkomgeving.
Voer regelmatig onderhoud uit
Een goed onderhouden truck presteert beter en verbruikt minder energie. Denk aan schone luchtfilters, correct afgestelde motoren en goed werkende remmen. Ook de accu speelt een belangrijke rol: loodzuuraccu's met versleten cellen verbruiken meer energie. Houd ze schoon en controleer ze regelmatig. Een schone werkvloer voorkomt ook onnodig energieverbruik door blokkades of weerstand bij de wielen.
Kies voor moderne, energiezuinige technologie
Wie investeert in nieuw materieel, doet er goed aan te kijken naar lithium-ion accu's. Die bieden tot 30% meer efficiëntie dan traditionele loodzuuraccu's en laden sneller op. Wel is het belangrijk om slim om te gaan met laadmomenten. Spreid de laadtijden, bijvoorbeeld over pauzes, om piekbelasting van het stroomnet te voorkomen. Bij grotere vloten kan het ook lonen om te investeren in buffersystemen zoals powerbanks of slimme laders.
Kortom, met een bewuste keuze voor de manier van werken, laden, onderhoud en gebruik van de mogelijkheden van hernieuwbare energie, is veel energie te besparen. Dat daarbij effecten kunnen optreden als een veiligere werkomgeving, minder uitval door storingen en lagere onderhoudskosten zijn extra redenen om vandaag nog die keuze te maken.