Het voorjaar van 2025 verloopt extreem droog, ondanks de neerslag van de afgelopen dagen. Akkerbouwers zijn bezig met beregenen om de gewassen van voldoende vocht te voorzien, maar de onzekerheid over het verdere verloop van het groeiseizoen blijft groot. Komt er in juni nog voldoende neerslag, of blijft de droogte aanhouden? Over die vraag prakkiseren akkerbouwers zich suf.
Volgens de neerslaggegevens van het KNMI behoort het voorjaar van 2025 tot de droogste sinds 1951. Het is droger dan in 1996 en 2011. Dit waren jaren waarin het groeiseizoen eveneens droog begon, maar in juni alsnog regen viel. Die regen zorgde toen voor een herstel van de opbrengsten, maar drukte tegelijkertijd de marktprijzen door het grotere aanbod. Ook in België is het extreem met het droogste voorjaar sinds 1873.
Het jaar 1976 wordt nog vaak genoemd als referentie voor een extreem droog jaar. De droogte hield toen het hele seizoen aan, met lagere opbrengsten tot gevolg. Maar door het tekort stegen de prijzen juist. Dergelijke perioden van droogte lijken vaker voor te komen; door klimaatverandering zijn onze zomers warmer geworden. De gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt steeg van 16,1°C (1951–1980) naar 17,6°C (1995–2024). Het aantal zomerse dagen (25°C of meer) nam toe van 13 naar 23 per jaar. Dit maakt gewassen gevoeliger voor droogtestress en plaagdruk.
Droogte zet landbouw onder druk
In verschillende regio's merken akkerbouwers dat het gebrek aan neerslag effect begint te hebben op hun gewassen. Beregening wordt steeds vaker ingezet om schade te voorkomen. Daan Tap uit Elst (Gelderland) laat weten: "Twee weken heb ik voor het eerst beregend. De kans is groot dat ik eind van deze week voor de tweede keer water geef. In de knolzetting is wat extra vocht zeker niet nadelig." Ook in Noord-Brabant merken akkerbouwers de gevolgen. Gybert Doggen uit Wouw vertelt: "We wachten de regen even af, maar ik verwacht dat de haspels vrijdag weer gaan draaien. Het bodemvocht op het gewastourperceel is wel stijgende. We hebben dit weekend 9 millimeter gehad, maar daar koop je eigenlijk niks voor."
Juni als bepalende maand
De komende weken zijn cruciaal, zo wordt aangegeven. Als er in juni regen komt, is het mogelijk dat gewassen zich herstellen en de oogst alsnog redelijk wordt, zoals in eerdere droge jaren. Blijft het droog, dan kan 2025 in de richting van 1976 gaan: lagere opbrengsten, maar mogelijk hogere prijzen vanwege het aanbodtekort.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.