Baan en omzetverlies

Proef met Deense vettax resulteert in flop

13 September 2012 - 1 reactie

Een jaar na de invoering van de zogenoemde vettax is Denemarken van plan om deze alweer af te schaffen. De belasting zou niet het gewenste effect hebben.

 

Aan het begin van dit jaar was de Deense regering nog vol lof over de vettax, een belasting op verzadigde vetproducten. Maar in een tijdsbestek van een paar maanden tijd is de situatie geheel omgedraaid en lijkt het idee als een nachtkaars uit te gaan.

 

Voorstellen om de geïntroduceerde vettax te schrappen en de introductie van een soortgelijke belasting op drank en voeding met een hoog suikergehalte te annuleren worden momenteel opgenomen in het voorlopige budgetprogramma van Denemarken.

 

De vettax heeft niet gefaald omdat het effect heeft op de ongezonde levenswijze van mensen, maar vanwege de economische gevolgen. Handelsorganisaties zijn in de bres gesprongen voor producenten en verkopers, door te stellen dat zij door de vettax omzet mislopen. Consumenten kopen namelijk producten over de grens in landen die niet te maken hebben met de vettax.

 

Uit voedselprijzenonderzoek dat teruggaat tot 1950 komt naar voren dat consumenten niet reageren op stijgende prijzen. Daardoor kan niet worden aangetoond dat een belasting zou werken. Daarnaast kost de vettax banen. Zo heeft de Deense voedsel en waren autoriteit aangegeven dat de vet- en suikertax 1.300 banen kan kosten en 100 miljoen Deense Kronen (13,4 miljoen euro) aan kosten oplevert.

 

Denemarken laat hiermee zien waarom een vettax niet werkt. Volgens onderzoekers kan een dergelijke belasting alleen werken wanneer gezonde producten gesubsidieerd worden. Daarnaast is het moeilijk om aan te geven welke producten gezond en welke ongezond zijn, aldus experts. De vettax lijkt dus mislukt en vooral veel Deense producenten en handelaren zijn opgelucht.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
stijn elst 14 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10806342/Proef-met-Deense-vettax-resulteert-in-flop-]Proef met Deense vettax resulteert in flop[/url]
Helemaal toppie zo'n idee, ik laat mijn kinderen ook 5 euro in de pot doen als ze een snoepje pakken. Zo werkt de vettax!!!
Lucas 8 April 2016
Geweldig
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox