Geen corebusiness meer

Nutreco doet voer en vlees in Zuid-Europa weg

6 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voederconcern Nutreco is van plan zijn mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal te verkopen. Hieronder vallen onder meer het voerbedrijf Nanta en het vleesbedrijf Grupo Sada. Volgens Nutreco behoren deze activiteiten in Zuid-Europa niet meer tot de corebusiness.

Het concern heeft ze op de balans al opgenomen onder ’activiteiten die niet worden voortgezet’. De Spaanse en Portugese verkoop van mengvoer aan vooral pluimvee- en varkenshouders en de verwerking van pluimvee tot kipproducten, hebben vorig jaar nog 22,3 miljoen euro bijdragen aan de winst van Nutreco. Dit is echter bijna 47,6 procent minder dan in 2012.

Nutreco beschouwt Zuid-Europa niet als groeimarkt en wil groeien in voeders voor dieren en vis. ’Met de voorgenomen desinvestering van onze mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal, zetten we een extra stap richting groei van onze kernactiviteiten en groeimarkten’, zegt Nutreco-topman Knut Nesse in een verklaring.

Nutreco past ook de organisatiestructuur aan, waarbij er twee mondiale divisies komen: voor zalmvoer en voeradditieven. Ook komen er drie regionale divisies, gericht op Amerika, Azië en het zogeheten EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Hiermee op het bedrijf de groei op nieuwe markten te versnellen. ’Deze veranderingen zijn een logische stap om onze positie als wereldmarktleider in diervoeding en visvoer te versterken’, aldus Nesse.

Nutreco ziet op de lange termijn gunstige ontwikkelingen op de markt van voeders voor dier en vissen, gelet op de groeiende bevolking en de stijgende vraag naar vlees, melk, eieren, vis en garnalen. De ambitie om met grote overnamen van concurrenten snel te groeien, stelt het concern bij. ’Er zijn minder mogelijkheden voor grote acquisities die waarde toevoegen dan voorzien’, aldus Nutreco. Het concern zegt zich te blijven richten op autonome groei door innovatie en samenwerkingsverbanden en te blijven zoeken naar mogelijkheden voor acquisities die waarde toevoegen.

Nutreco mikt in hierover op een gemiddelde omzetgroei van 3 procent per jaar in diervoeders. Het afgelopen jaar was dit juist een daling van 0,8 procent. De operationele marge moet tussen de 6 en 7 procent bedragen, heeft het concern zich ten doel gesteld. In 2013 was dit 6,1 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox