Ultra wendbare machine

Valtra gaat weer een kniktrekker bouwen

11 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In 1996 lanceerde Valtra, toen nog Valmet, een knikbesturing op hun populaire Mezzo-serie. De trekker was vooral op bosbouw en voorladerwerk gericht. Valtra haalt het concept nu weer uit de ijskast. Nieuwe techniek maakt het mogelijk knikbesturing met een gestuurde vooras te combineren. Dat biedt veel potentie, ook voor Nederland.

In 1996 lanceerde Valmet de X-serie als optie op 95, 105 en 115 pk modellen in de Mezzo-serie. Er zijn twee versies. De City, met voorlader, en F, voor de bosbouw. Het concept bleef tot 2007 leverbaar op de M-serie. Toen waren nog twee trekkers leverbaar. De X130 (136 pk) en de X150 (150 pk), in een Agri of City uitvoering. Vervolgens verdween het concept in de ijskast. Mede dankzij de vaste vooras bood de trekker weinig extra’s boven een standaard trekker met voorlader, terwijl hij wel een flinke meerprijs had.

Valtra blaast de X-serie nu nieuw leven in, onder de naam XN. Nieuwe techniek zorgt ervoor dat knikbesturing nu wel mogelijk is in combinatie met een gestuurde vooras en dat biedt mogelijkheden. Zo kan de trekker in hondengang rijden en de grond egaal aandrukken. Verder wordt de draaicirkel nog kleiner. Ook op het erf, van bijvoorbeeld veehouderijbedrijven, biedt de XN uitkomst. Zo lijkt het een ideale trekker voor op de kuil of bij voorladerwerk. Op de weg stuurt de XN alleen met zijn vooras en blokkeert software het knikpunt. Bij lage snelheden werken beide draaipunten. Omdat Valtra tegenwoordig gebruik maakt van een gegoten voorasvering, die direct aan het motorblok is gemonteerd, kan een standaard model tijdens de serieproductie worden aangepast.

Valtra is de XN momenteel aan het testen. Eind 2014 moet hij klaar zijn. Begin 2015 staat de serieproductie op de planning . De knikbesturing wordt onder het N Unlimited programma geschaard. Dit is een lijst met opties die Valtra op de N-serie aanbiedt. Zo kun je straks op de viercilinder N123, N143 of N163 (123 tot 177 pk met boost) knikbesturing kiezen. De trekker wordt dan 60 centimeter langer en 300 kg zwaarder. Het gewicht wordt verdeeld met 45 procent op de voor- en 55 procent op de achteras. Een verstevigde bosbouwuitvoering, met een stalen dieseltank, is ook leverbaar.  Een andere optie is de SVC-cabine, die rechts geen B-stijl heeft maar één grote glazen deur.

Valtra zegt dat uit eigen studies is gebleken dat voorladerwerk met de XN 35 tot 40 procent sneller wordt uitgevoerd dan bij een standaard trekker. Toch is ook de techniek op voorladers flink verbeterd. Daarnaast zetten steeds meer veehouders, en ook akkerbouwers, een verreiker in, waar de XN niet aan kan tippen. Andersom is de verreiker met hefinrichting van Merlo ook nooit een groot succes geworden. Op het land heeft de XN wellicht meer voordelen, dankzij zijn hondengang. Zo wordt de grond egaal aangedrukt wat dubbellucht of bandenpakkers overbodig kan maken. Bovendien is de trekker perfect spoorvolgend. Ideaal voor verplegingswerk. Claas heeft met hun Xerion een soortgelijk concept, waarbij met twee gestuurde assen hetzelfde resultaat wordt behaald. Die trekker heeft echter 400 pk en weegt flink wat. Met een vermogensklasse tussen 120 en 170 pk zit Valtra voor Nederlandse begrippen perfect gepositioneerd.

Valtra-importeur Agritech kan op dit moment nog weinig zeggen over de trekkers. Het nieuws kwam voor hun ook als een donderslag bij heldere hemel. Het kan nog niet zeggen of en wanneer de trekker naar Nederland komt en wat hij gaat kosten. Afwachten dus. Ook New Holland bouwde jarenlang een soortgelijke trekker, eveneens met vaste vooras. Die is echter nooit in ons land verkocht.

 Valtra kniktrekker6.jpg

Het knik-concept van Valtra is niet nieuw. In 1996 werd het eerste model gelanceerd. Het concept verdween in 2007 tijdelijk in de ijskast.

Valtra kniktrekker7_2.jpg

Tot 2007 leverde Valtra knikbesturing als optie op de M-serie. Grootste nadeel van de X130 en X150 was de vaste vooras. De trekker bood daarom weinig extra"s ten opzichte van een standaard trekker met voorlader.

Valtra kniktrekker2_2.jpg

Eind 2014 hoopt Valtra de nieuwe XN-serie klaar te hebben. Uitlevering moet dan begin 2015 plaatsvinden. Een gestuurde vooras is nu wel mogelijk waardoor de trekker in hondengang kan lopen. Ideaal voor zaai- en pootwerkzaamheden.

Valtra kniktrekker4_2.jpg

Met het bijzondere concept zet Valtra vooral in op voorladerwerk. Dankzij de knikbesturing en vooras kan de trekker zeer krap draaien. Volgens Valtra is zelfs 35 tot 40 procent meer capaciteit haalbaar ten opzichte van een standaard trekker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
neunteufel josef 15 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10844077/Valtra-gaat-weer-een-kniktrekker-bouwen]Valtra gaat weer een kniktrekker bouwen[/url]
Bravo wieder ein forsttauglicher schlepper. bin bis ende februar 2014 enen XM 150 gefahren,mit bester kritik. 11500 betriebstunden ohne besonderen vorkomnisse im forst und in der schneerämung.
knicklenker mit schneepflug ist eine supersache.

mfg. josef.
Johan 15 April 2014
neunteufel josef schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10844077/Valtra-gaat-weer-een-kniktrekker-bouwen]Valtra gaat weer een kniktrekker bouwen[/url]
Bravo wieder ein forsttauglicher schlepper. bin bis ende februar 2014 enen XM 150 gefahren,mit bester kritik. 11500 betriebstunden ohne besonderen vorkomnisse im forst und in der schneerämung.
knicklenker mit schneepflug ist eine supersache.

mfg. josef.

jodelahitieeeeeeeeeeeeeee.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden