Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Niet afwachten met maïs beregenen

12 Juli 2022

Na een vrij trage start beleeft de maïs in Nederland momenteel een sterke groeispurt. Op de meeste percelen groeit een mooi gewas, maar let op de vochtvoorziening: de eerste krullende maïsplanten zijn al gevonden. Gezien de weersvooruitzichten is ons advies: niet afwachten indien je kunt beregenen.

Het waterverbruik van maïs loopt tijdens de gewasgroei gestaag op en piekt rondom de bloei. Vochtgebrek in deze periode veroorzaakt een lagere zetmeelopbrengst, doordat de bevruchting en korrelaanzet minder goed slagen. Beregenen indien nodig en mogelijk is in deze fase dus altijd rendabel!

Vochttoestand in de bodem
Maïs laat vochtgebrek duidelijk zien doordat het blad gaat krullen. Wanneer het blad zich in de avond en nacht niet terug openvouwt, is het vochttekort al groot en is beregenen zeker nodig. Is het blad 's ochtends vroeg wel hersteld, kijk dan naar de vochttoestand in de bodem.

De maximale worteldiepte van maïs is 100 tot 150 centimeter, de bewortelbare diepte is op de meeste percelen zo'n 45 tot 100 centimeter. Is de bewortelbare diepte nog goed vochtig, dan zal de maïs op zoek gaan en dieper wortelen. Is de bodemvoorraad echter al laag en is er niet veel neerslag voorspeld, dan is het raadzaam te starten met een eerste beregening van 25 tot 30 millimeter.

Meer weten of advies op maat? Je ruwvoerspecialist helpt je graag >

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox