Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Positieve teeltervaring met Zebra wintergerst

20 Juli 2022

In het Zeeuwse Oud-Vossemeer heeft Nils van Tilbeurgh zijn akkerbouwbedrijf De Boshoeve op 135 hectare. Hij teelt hier verschillende akkerbouwgewassen, zoals aardappelen, suikerbieten, zomer- en wintergerst en tarwe, conservenerwten en witlof.

De 135 hectare van De Boshoeve bestaan uit lichte tot zware kleigrond. Op 17,5 hectare wordt wintergerst geteeld, waarvan 3,5 hectare voor de vermeerdering. Wintergerst is al zo'n negen jaar onderdeel van het bouwplan, omdat het gewas vroeg geoogst kan worden en daarmee ideaal is voor de oogstspreiding. Op dit perceel zeker handig, want hierna wordt drainage aangelegd, zodat er volgend jaar tulpen geteeld kunnen worden.

Ervaringen met het ras Zebra
Dit jaar teelt van Tilbeurgh voor het eerst het ras LG Zebra, de opvolger van de Rafaela wintergerst. Het nieuwe ras scoort beter in opbrengst, hectolitergewicht en stevigheid. Ook heeft de LG Zebra een unieke resistentie tegen het gerste(dwerg)vergelingsvirus. "En dit ras is ook echt beter", vertelt van Tilbeurgh. "Ik heb dit jaar tot nu toe een zeer goede ervaring met dit ras – het is goed gezond en heeft een hoge opbrengst. Op de licht verdrogende gronden komen we er ook beter mee weg dan tarwe, omdat hij vroeger geoogst kan worden." Qua opbrengst gaat de Zebra goed mee, de geschatte opbrengst van dit perceel is 10,5-11 ton. "De goede opbrengst kan natuurlijk ook door het weer komen. Ik zeg altijd één jaar is geen jaar, dus de komende jaren moet het ras zich bewijzen. Maar dit is veelbelovend. Volgend jaar kies ik zeker weer voor de LG Zebra."

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox