Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Droge maïskuil voorkomen in 2023

8 Maart 2023

Veel snijmaïstelers hebben de maïs van afgelopen seizoen droger in de kuil dan gewenst. Niet voor het eerst werden velen verrast door de snelle afrijping. Een droge maïskuil levert uitdagingen op in de conservering en vervoedering. Met Agrility voorkom je dit jaar dat je te laat hakselt.

Het optimale drogestofgehalte van een maïskuil is afhankelijk van de verhouding kolf-plant. De kolf is leidend, deze moet goed rijp zijn voor een volledige zetmeelopbrengst. Bij een geslaagde kolfontwikkeling is een totaal drogestofgehalte van plant plus kolf 35% tot 38%.

Afgelopen jaar is veel maïs met ruim 40% tot zelfs 50% droge stof ingekuild. De risico's hiervan zijn:

  • Droge maïs is moeilijker te verdichten en heeft daardoor een veel hogere kans op broei en schimmelvorming. Broei levert een voederwaardeverlies van 20 – 30 VEM per dag en een verminderde drogestofopname van 10% – 20%
  • Droge maïs is minder smakelijk, waardoor de voeropname van het vee afneemt
  • Droge maïs verteert veel trager voor en is minder goed verteerbaar voor het vee. De zetmeelbenutting is lager en in maïsrijke rantsoenen ligt darmverzuring op de loer.

Het is duidelijk dat maïs te droog hakselen veel geld kost, doordat je voederwaarde mist die je met andere voercomponenten moet compenseren.

Digitaal de afrijping voorspellen
Met het nieuwe platform Agrility van LG zijn bovenstaande problemen verleden tijd. Naast modules voor gewasgroei en opbrengstvoorspelling, bevat Agrility namelijk een nauwkeurige voorspelling  van de afrijping. Daarmee plan je ruim van tevoren de loonwerker in op het optimale drogestofpercentage.

Zo werkt het:

Agrility is in 2023 exclusief verkrijgbaar voor alle telers van LG snijmaïs. Voor slechts €90 heb je een jaar lang toegang tot het platform en volg je jouw maïspercelen digitaal. Meld je hier aan of vraag je ruwvoerspecialist om uitleg.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden