Gesponsord: VBO Makelaar

'Verhoging van de professionaliteit stopt nooit'

31 Oktober 2017

We de laatste jaren al vaak berichten in de media gezien over alle noodzakelijke wijzigingen in de taxatiewereld. Deze wijzigingen worden zeker niet altijd met het grootste gejuich ontvangen bij onze leden en onze klanten, maar nood breekt wet.

Door de incorrecte taxatiepraktijken in het verleden, uitgevoerd door een kleine groep minder getalenteerde personen, werd het noodzakelijk om het systeem grondig aan te pakken. Vervolgens heeft het veel voeten in de aarde gehad en er is hard gewerkt om een solide structuur te creëren voor het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). 

De rapporten zijn gefundeerder dan voorheen

REV-titel
Maar 1 ding staat vast. De hele nieuwe opzet van de taxatiesystematiek heeft ertoe geleid dat de rapporten gefundeerder zijn en de gecertificeerde taxateur de inhoud volledig dient te kunnen verklaren. En dit alles op basis van de taxatierichtlijnen van de EVS en/of IVS.

Naast deze verplichting bestaat er ook nog de mogelijkheid om de befaamde REV- en/of RICS-titel te behalen. Via een onafhankelijk assessment wordt bepaald of de gecertificeerd taxateur de verplichte richtlijnen van TEGoVA goed beheerst en weet toe te passen. Alleen dan komt de taxateur in aanmerking voor de REV-titel. Als voorzitter van de sectie Agrarisch Vastgoed pleit ik er bij al onze VBO-leden dan ook voor deze titel te behalen om zodoende hun meerwaarde aan te tonen.

Vastgoedrekenen
De inhoud en opzet van het rapport kunnen de laatste jaren dan wel verbeterd zijn, het staat of valt met het toepassen en begrijpen van de juiste berekeningsmethodiek bij de waardebepaling. Vastgoedrekenen, zoals het ook wel wordt genoemd. Voor het bedrijfsmatig vastgoed is het al sinds langere tijd mogelijk om via gevalideerde modellen de waarde van het te taxeren object toe te passen. Ik zal u de benamingen van deze modellen besparen. In mijn werkterrein van het agrarisch vastgoed gaan we daar op termijn ook naar toe.

Noodzaak dat ik me blijf verdiepen in de berekeningen

Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik als gecertificeerd REV-taxateur wel alle 'ins en outs' van het model en de achterliggende berekeningen moet begrijpen. Het simpel invullen ervan kan/mag dus zeker niet. Als taxateur ben ik verantwoordelijk voor wat er genoteerd wordt in het rapport met daarbij de bijbehorende onderbouwingen van de bepalingsmethodieken. Foute weergave van de marktwaarde kan structurele gevolgen hebben voor de opdrachtgever, waarvoor ik verantwoordelijk ben.

Bittere noodzaak dus dat ik me steevast blijf verdiepen in de berekeningen aan het vastgoed en middels permante educatie mijn niveau op peil blijf houden. Dit jaar zijn er landelijk een aantal cursussen gepland over dit specifieke thema. Verhoging van de professionaliteit van de taxateur stopt namelijk nooit. En dat geldt voor alle taxateurs!

Hans Peters
Voorzitter sectie Agrarisch Vastgoed

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden