Column Marjolein Feiken

Gemiste kans om niet te investeren in diepstrooisel

9 November 2015 - Marjolein Feiken - 14 reacties

Een altijd veelbesproken onderwerp is het ligbed van melkkoeien. Vragen die vaak gesteld worden zijn: 'Wat is het beste voor de koe?' En 'Wat is het beste voor de boer?' Uiteraard hangt de keuze af van de situatie op het bedrijf, maar dat leidt niet vanzelfsprekend tot de juiste keuze.

Voor de koe is het antwoord makkelijk: diepstrooiselboxen zijn het allerbeste. Voor de ondernemer kan het wat lastiger zijn. Wat niet betekent dat de belangen van de melkveehouder helemaal niet worden gediend bij diepstrooiselboxen. De vermeende extra arbeid heeft vaak niets te maken met de keuze van diepstrooisel of niet, maar met de keuze van het type boxafscheiding, de maatvoering en de afstelling. Uit ons arbeidsanalyseonderzoek onder 84 bedrijven blijkt er geen verschil te zijn in arbeidsbesteding tussen bedrijven met diepstrooisel en bedrijven zonder diepstrooisel.

Ook zijn de vermeende hogere kosten een veel gehoord argument om het niet te doen. Grof weg gesproken hangen de kosten af van het aantal boxen, het type strooisel en de soort matras. Vaak wordt vergeten de voordelen voor de koe erbij in te rekenen als betere klauwen en benen en meer productie. Daar ligt de grootste winst.

Vaak wordt vergeten de voordelen voor de koe erbij in te rekenen

Veel veehouders geven aan dat als ze nieuw gingen bouwen, ze wel voor diepstrooisel kiezen. De praktijk laat vaak anders zien. Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw van de Dairy Campus in Leeuwarden. Het is altijd mooi om zo’n bijzonder project te mogen bekijken. Maar wat schetst mijn verbazing? In de stal voor voederproeven worden matrassen gelegd. Op mijn vraag: 'Waarom matrassen?', was het antwoord: 'Dat is drie jaar geleden beslist en ik weet niet waarom daarvoor is gekozen'.

Voor de functie van de stal maakt het niet uit, zo werd gesteld. Maar dat is nog maar de vraag: wat neem je als referentie? Uit allerlei onderzoeken blijkt dat ligcomfort wel degelijk invloed heeft op de prestaties van de koeien. Als je ervan uit gaat dat een koe het minste last heeft van de diepstrooiselboxen, dus ook het beste presteert bij diepstrooisel, dan beïnvloedt elk ander type box het functioneren en de prestaties negatief. Ofwel, de resultaten van een onderzoek worden negatief beïnvloed.

Hoe dan ook, voor de functie van de stal is het een totaal verkeerde keuze. De bezoekers worden daardoor beïnvloed, omdat vaak wordt verondersteld dat het een voorbeeldfunctie heeft. Ik denk dat het een gemiste kans is om hier niet te kiezen voor diepstrooisel. Maar zoals geldt voor elk melkveebedrijf, het is nooit te laat om te veranderen.

Marjolein Feiken
Projectbegeleider Duurzaam Melkvee bij Valacon-Dairy

Marjolein Feiken

Projectbegeleider Duurzaam Melkvee bij Valacon-Dairy
Reacties
14 reacties
lekker liggen 9 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/marjolein-feiken/column/10866687/Gemiste-kans-om-niet-te-investeren-in-diepstrooisel]Gemiste kans om niet te investeren in diepstrooisel[/url]
heb zelf twee stallen een met matrassen en een met diepstrooisel deze laatste is nieuwer kan geen enkel verschil merken in produktie of gezondheid de diepstrooisel is wel duurder in gebruik als ik het weer zou moeten doen matrassen simpel niet duur en net zo goed
Marinus 9 November 2015
Nog beter is de vrijloopstal nog minder problemen!!
Geen Mortelaro!
Geen Stinkpoten!
en nooit meer geknoei met het voetbad.
Jan Vos - Koepon 9 November 2015
"Lekker liggen": ik ben het wel eens met de stelling van Marjolein!
Wij hebben op al onze Koepon bedrijven nu diepstrooisel en geen enkele hakbeschading. Koeien liggen langer en dat is melk. Ook het opstaan, van met name de - vaak wat zwaardere droge koeien, gaat veel makkelijker - ze hebben grip.
Koecomfort, dus extra productie loont zich snel. Ook met wat extra werk. Maar het blijft uiteraard een individuele afweging. Ook voor ons voorbeeldbedrijf in Friesland......
Henk van Dijken 9 November 2015
Reactie verwijderd in verband met het overtreden van de forumregels: reclame.
wijnhoven 9 November 2015
maak je maar eens zorgen om de boer,
het wordt een uitstervend ras.
H Ooms 9 November 2015
Wat een lul artikel ons maar de wet voor schrijven en straks moeten wij er weer achteraan maak je druk om de regelgeving waar de boer aan ten ondergaat en waar je stront ziek van word
Ard Eshuis 9 November 2015
Gewoon gelmatras kopen, voordelen van beide systemen, koe ligt net zo zacht als in de wei en geen eindeloos gesleep met zaagsel/zand/gescheiden mest etc.etc.etc. 3 zakjes zaagsel met wat kalk per dag op 180 koeien, geen dikke hakken en vlotte koeien klaar!
Ard Eshuis 9 November 2015
Vergeten: Na 20 jaar diepstrooisel, 10 jaar "koematras", 3 jaar gelmatras voor ons geen diepstrooisel en "koematras" meer...
Henk van Dijken 9 November 2015
jammer dat ik even niet goed heb opgelet om, door mijn enthousiaste en het overtuigt zijn van mijn product, de naam van ons product is mijn artikel te noemen waardoor de redactie het heeft verwijdert. Geachte redactie, blijf dan wel kritisch op de taal welke andere schrijvers ook gebruiken. Anyway, als Marjolein zo overtuigt is van diepstrooisel, en daar is alle reden voor, met daarnaast alle kritiek weet te noemen over matrassen welke notabene onlangs bij Campus zijn gelegt dan vraag ik mij af welke reactie zij dan verwacht van ons als schrijvers. Nou ik wil mijn voorkeur en mening t.o.v. Diepstrooisel wel anders omschrijven en ben dan zeer benieuwd of de redactie dan wederom vind dat ik reclame maak over mijn product. Immers het gaat om koecomfort, duurzaamheid, kosten besparing etc etc. Dat wij dan een MATRAS kunnen leveren welke aan deze factoren probleemloos kan voldoen, tja dat is een feit. Alleen ons matras heeft niet dezelfde nadelen dan de matrassen welke Marjolein voor ogen heeft want, het heeft geen vulling in vaste vorm maar een watervulling. En dan nog wel 2-compartimenten met daarbij de mogelijkheid om ze separaat te vullen zodat optimaal koecomfort word verkregen met een hoog niveau qua hygiene en weinig werk met instrooien enz enz. Overtuig u op onze stand tijdens de beurs in Gorkum, Assen, Brussel, Venray en afgelopen week kon het in H.berg.
WC-Eend 10 November 2015
Wij van WC eend, adviseren WC eend.

Wij van Valacon, adviseren Diepstrooisel.

Valacon is een adviesbedrijf waar biobedding/diepstrooisel leveranciers een dikke vinger in de pap hebben. Meeste mensen weten dit ondertussen toch wel? Dit is gewoon reclame.

Iedereen weet toch ook dat bedrijven met zowel diepstrooisel als matrassen even goed kunnen draaien? feit.
Ben Apeldoorn 14 November 2015
Marjolein heeft gewoon gelijk, koeien liggen meer en staan beter op bij diepstrooisel t.o.v. matrassen. Kosten bij gescheiden mest of stro/kalk/water 0,5 ct/kg melk. Duur?
Erik Beekhuiszen 20 November 2015
Beste Marjolein,
Wil graag de uitdaging met jou aan gaan, op onze koematrassen realiseren wij een langere ligtijd per 24 uur dan diepstrooisel en zandbedding. Vet Vice heeft dit zojuist ervaren! Maar zijn slechte verliezers!
Erik Beekhuiszen 20 November 2015
Beste Marjolein,
Wil graag de uitdaging met jou aan gaan, op onze koematrassen realiseren wij een langere ligtijd per 24 uur dan diepstrooisel en zandbedding. Vet Vice heeft dit zojuist ervaren! Maar zijn slechte verliezers!
Smitha906 21 December 2015
requirements. Recognitions pro suggestion like operative, balanced, explanatory as well as moreover exuberance thinkings about this issue to Gloria. gageackfbbdebfke
anoniem 14 Juli 2016
Erg slecht voorbeeld van dairy campus. Als er bij een voedingproef diepstrooisel wordt gebruikt kunnen koeien dit op eten. Is dan het doel van de hele proef en dus de hele voedingstal niet voorbij? Aangezien er voor de rest een precies voer regime nodig is. Een hongerige koe in een proef kan zo maar een hap strooisel nemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden