Dossier | Dossier Stikstofcrisis

boerenprotest

Achtergrond Stikstofstemming

Duitse landbouw ook straat op tegen 'ontboering'

Al is Frans Timmermans uit Brussel vertrokken, het door hem ingezette milieubeleid blijft diepe sporen trekken in de Europese landbouw. En het is niet alleen daar waar er veel steun is voor meer milieu- en natuurbeleid, dat het met name voor boeren steeds lastiger maakt om mee om te gaan. Het beleid van de Duitse Ampel-coalitie (socialisten, groenen, liberalen) laat zich eveneens voelen. Duitse boeren voelen zich daar ook extra door getroffen en gaan de straat op gaan, nu al bijna een week lang. In onze rubriek 'Stikstofstemming' geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikststofcrisis en aanverwante thema's.  
12 Januari 2024
veevoer voer brok melkveebedrijf brokken

Nieuws Agribusiness

Hoger beroep voerbedrijven na mislopen compensatie

Veevoederbedrijven FransenGerrits en P. Bos Veevoeders gaan in hoger beroep nadat zij een rechtszaak tegen de staat hebben verloren. Hierin vechten zij de nadelige gevolgen die de stoppersregeling in de varkenshouderij voor hen heeft aan.
9 Januari 2024
glastuinbouw sjaak van der tak

Achtergrond Stikstofstemming

Sjaak van der Taks nalatenschap van rust

In een radio-interview van afgelopen week keek inmiddels oud-voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland terug op het voorbije jaar en zijn wapenfeiten bij de land- en tuinbouworganisaties. Misschien heel voorspelbaar bij een algemene omroep, cirkelde het grootste deel van het interview rond het afgeketste Landbouwakkoord, waarin ook heel veel stikstofbeleid zat verweven.
5 Januari 2024
euro betalen portemonnee inflatie

Opinie Krijn J.Poppe

Het verdienmodel houdt in 2024 ook gemoederen bezig

Einde van het jaar, de tijd van lijstjes. Voor een verkiezing van het agrarisch woord van het jaar verdient 'verdienmodel' een hoge plek. Er is in 2023 heel wat vergaderd over dit thema, zonder veel oplossingen.
29 December 2023
Tjeerd de Groot

Achtergrond Stikstofstemming

Nieuwe Kamer aan zet, nostalgie bij oudgedienden

Tot grote omslagen leidde afgelopen donderdag het eerste grote debat van de nieuwe Tweede Kamer met de demissionaire ministers Adema en Van der Wal nog niet. Toch waren er succesjes met een reeks aangenomen moties, maar ook gevoelige lessen tijdens aanvaringen van nieuwkomers met oude rotten. In de rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
22 December 2023
Jaap Haanstra

Podcast met Jaap Haanstra

'Boeren moeten nu in actie komen anders is het te laat'

Het roemruchte stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal zorgde anderhalf jaar geleden voor veel opschudding in agrarisch Nederland. Op 5 december kwam het ministerie met een nieuw kaartje, ditmaal met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). Zo fel als de reactie op de eerste kaart was, zo lauw is de reactie op de tweede. Dat is niet terecht legt Jaap Haanstra uit.
16 December 2023
Boerenbusiness

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer strijdbaarder dan sectorbestuurders

De onheilspellende berichten die landbouwminister Piet Adema de afgelopen weken over de landbouw uitstortte inzake mestwetgeving, derogatie en emissies waren niet van de lucht. Tot nog toe reageerde de agrarische sector daar vrij apathisch op, bijna met een houding van: of je nu door de hond of de kat wordt gebeten.
15 December 2023
Alex Datema

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Met een nieuwe visie op agrarische bedrijfsfinanciering die vandaag is verschenen, wil Rabobank een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw. Minder vee en extensievere akkerbouw is hierbij een logisch gevolg, schetst directeur Food&Agri Alex Datema. Hoe gaat de bank boeren stimuleren te verduurzamen? Hoe wordt omgegaan met locaties nabij Natura 2000-gebieden? En wat zijn verdere consequenties van het beleid? Met Datema bespreken we de nieuwe visie tot 2040. 
15 December 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden