Shutterstock

Nieuws Energie

Mondjesmaat herstel energiemarkt mogelijk

28 April 2020 - Erik Colenbrander

De enorme onbalans die de afgelopen maanden is ontstaan op de energiemarkt, door het samenspel van handelsoorlog en coronacrisis, gaat de komende weken waarschijnlijk weer enigszins herstellen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de weg is het te merken en met het heropenen van grootwinkelbedrijven als Ikea is het des te meer duidelijk dat de economie de weg naar boven weer inslaat. Bovendien is het een wetmatigheid dat met het toenemende economische toerental ook de vraag naar energie weer toeneemt. Tegelijkertijd is er ook het besef dat de economie misschien wel nooit meer hetzelfde tempo zal halen als voor de coronacrisis. Zeker in de luchtvaart is het slagveld niet te overzien en dreigen luchtvaartmaatschappijen failliet te gaan.

Wereldwijd olie stuwmeer
Ook de wetenschap dat de enorme olie- en gasvoorraden die zijn ontstaan nog lang boven de markt zullen blijven hangen, verkleint de kans dat de energiemarkt snel weer zal gaan lijken op hoe het voor de coronacrisis was. De actualiteit van dit moment is dat de olieprijs onverminderd record lage cijfers laat zien. Herstel van de olieprijs is ondanks verwoede pogingen tot nu toe uitgebleven.

Minder extreem weer
Tegenover de geleidelijke groei van de vraag naar energie, staat de komende weken waarschijnlijk een afnemend aanbod van duurzame energie. Want de weerextremen die de afgelopen maanden voor zowel record windenergie- als record zonne-energie-opbrengsten zorgden, zijn in ieder geval de eerstkomende weken niet aan de orde. Het weertype krijgt een wisselvallig karakter, waardoor zowel extremen qua windkracht als qua zonnestraling uiterst klein zijn.

Record opbrengst zon
April wordt zeer waarschijnlijk de op één na zonnigste maand ooit gemeten, in de Bilt sinds 1901. Alleen 2007 verliep in april nog zonniger en droger. Dus gaat april 2020 waarschijnlijk de boeken in als de eerste maand ooit dat er een opbrengst van 1 Twh (Terrawatt uur) duurzame elektriciteit gemeten werd uit zonnepanelen. Dit is 10% van de totale nationale stroomvraag. Ten opzichte van 5 jaar geleden is de zonnepalencapaciteit ook 5 keer hoger. Ondanks dit record blijft de energieopbrengst door windmolens de opbrengst uit zonne-energie echter overtreffen, zo blijkt uit cijfers van energieopwek.nl. Het KNMI meldt dat er een duidelijke trend waarneembaar is in de hoeveelheid zonneschijn in het voorjaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden