Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Dieselprijs

Gaat dieselprijs pijlsnel omhoog na duikvlucht?

6 Juni 2020 - Erik Colenbrander

Met de optimistische geluiden over het herstel van de economie in het vooruitzicht, ligt het voor de hand dat de lichte stijging van de dieselprijs doorzet. Maar is dat ook zo?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week pluste de dieselprijs gemiddeld met 1 tot 2 cent per liter. Farmers4All kwam voor deze week 23 uit op een weekprijs van €0,84. Voor LTO-leden kwam de meest recente prijs voor landbouwdiesel bij afname van meer dan 4.000 liter uit op ruim €0,85 cent (excl. btw). De olieprijs passeerde de grens van de $40  per vat. Dat was sinds begin maart niet meer gebeurd. Begeeft de dieselprijs zich ook snel weer voorbij de grens van 1 euro? 

Minder energie met 1,5 meter economie
Zo snel als de olieprijs tijdens de coronacrisis in elkaar schrompelde, zo snel kan de olieprijs zich immers ook weer oprichten, wordt er gesuggereerd. Ook de gasprijs krabbelde deze week weer uit het ongekend diepe dal, terwijl vorige week nog werd gevreesd voor een negatieve prijs.

Economen wijzen er echter nadrukkelijk op dat de economie waarschijnlijk nooit meer 100% op dezelfde manier gaat functioneren als voor de coronacrisis. Het is in ieder geval een feit dat zolang in Nederland een 1,5 meter economie geldt en thuiswerken de voorkeur krijgt boven kantoor, het energieverbruik gemiddeld 5 tot 10% lager blijft dan het langjarig gemiddelde van de laatste jaren. Dat melden diverse energie-adviesbureau’s op basis van doorrekeningen.

Duurzaam aanhoudend negatief
In tegenstelling tot de klassieke olie- en gasmarkt blijft de markt voor duurzame energie worstelen met ongekend lage prijzen. Ook het afgelopen Pinksterweekend was de prijs gedurende lange tijd overdag weer negatief. Dat wordt vooral toegeschreven aan de stevige wind in dat weekend. Vermoedelijk wordt de negatieve dagprijs voor duurzame energie vaker veroorzaakt door de windkracht dan door een surplus aan zonkracht.

Negatieve energie
Toen het fenomeen van de negatieve dagprijs voor duurzame energie zich dit voorjaar voor het eerst nadrukkelijk manifesteerde, werd gezegd dat het een zeldzaamheid was. Het had geen gevolgen voor de winstgevendheid van duurzame energieproductie. Maar de negatieve dagprijs voor olie en gas is in het weekend tot nu toe schering en inslag gebleken. Vooral door de weersomstandigheden, met soms extreem veel zon, maar op zijn tijd ook stevige wind.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden